latinica  ћирилица
24/05/2023 |  13:39 | Аутор: СРНА

Нешић: Дијалог кључан за рјешавање изазова који су пред Министарством

Министарство безбједности у Савјету министара реализовало је у првих 100 дана рада све кључне задатке који су били фокусирани на испуњавање услова на путу ка ЕУ, након додјељивања статуса земље кандидата, а предстоје изазови у вези са илегалним миграцијама, организованим криминалом и корупцијом, компјутерским криминалом, злоупотребом дрога, нелегалном трговином оружјем и људима и за њихово рјешавање кључан је дијалог, изјавио је министар безбједност Ненад Нешић.
Ненад Нешић - Фото: СРНА
Ненад НешићФото: СРНА

Нешић је истакао да је испуњен важан предуслов за успостављање оперативне сарадње с Европолом потписивањем правилника о раду и оперативној сарадњи заједничке контакт тачке за БиХ.

- Тиме смо овај важан интеграциони процес након вишегодишњег застоја откочили и ускоро очекујемо успостављање пуне оперативне сарадње са Европолом - рекао је Нешић у Сарајеву на конференцији за новинаре поводом 100 дана рада Министарства.

Он је навео да је ЕУ БиХ понудила споразум о сарадњи са Агенцијом за европску граничну и обалску стражу, те да су почеле припреме за преговоре.

Нешић је нагласио да је због све више савремених безбједносних пријетњи, попут прошлогодишњег сајбер напада на институције БиХ, Министарство безбједности у протекла три мјесеца интензивирало активности на успостављању Тима за одговор на рачунарске инциденте.

- Савјет министара је недавно усвојио приједлог правилника о унутрашњој организацији Министарства безбједности, чиме су створени услови за коначно успостављање овог тима - рекао је Нешић.

Он је нагласио да као министар намјерава да усмјери активности ка промовисању ефикасности, етичности и професионализма у раду и односу са грађанима, те стратешким партнерима у цјелокупном безбједносном сектору у БиХ и региону.

- Мој циљ је дисциплина и ми имамо велику одговорност према грађанима и БиХ, као земљи кандидату за чланство у ЕУ. У наредном периоду очекују нас велики изазови и озбиљан рад на испуњавању 14 услова ЕУ - навео је Нешић.

Према његовим ријечима, добијање кандидатског статуса БиХ за чланство у ЕУ треба искористити како би се убрзало испуњавање препорука ЕУ и успостављање сарадње са безбједносним агенцијама ЕУ, због чега су одржани састанци са свим комесарима ЕУ чији рад је повезан са надлежностима Министарства безбједности у Савјету министара.

- Крајем марта сам у Бриселу одржао одвојене састанке са комесаром ЕУ за проширење Оливером Вархељијем, комесаром ЕУ за унутрашње послове Илвом Јохансон и комесаром ЕУ за хуманитарну помоћ и управљање кризама Јанезом Ленарчичем и кључна порука коју сам пренио је да је за безбједну и стабилну будућност региона западног Балкана од пресудног значаја да се убрза европски пут БиХ - навео је Нешић.

Он је нагласио да је Министарство безбједности опредијељено за интензивнију сарадњу са земаљама Балкана као важног предуслова за супротстављање прекограничном криминалу, илегалним миграцијама и трговини људима, о чему је разговарао са министрима унутрашњих послова Црне Горе, Словеније и Сјеверне Македоније с циљем отварања дијалога за рјешавање заједничких изазова и оснаживања сарадње у области безбједности.

Нешић је навео да је један од фокуса рада Министарства безбједности било и јачање надзора и контроле граница, а у протеклом периоду рађено је на омогућавању лакшег кретања људи и бржег протока робе за сусједним земљама.

Говорећи о заједничкој сједници Савјета министара и Владе Хрватске, Нешић је истакао да је предложио да у што скоријем периоду започну преговори за закључивања новог уговора о граничним прелазима или допуна постојећег уговора који обухвата и нови гранични прелаз у Градишци, те рјешавање статуса граничног прелаза у Свилају.

Нешић је претходно уприличио радни доручак за уреднике медија у БиХ на којем је захвалио на интересовању за рад министарства на чијем је челу, те позвао на још бољу и садржајнију сарадњу.