latinica  ћирилица
24/05/2023 |  14:49 ⇒ 14:50 | Аутор: СРНА

Важно да Српска има руски гас, и то по најнижој цијени

Директор предузећа Гас-Рес Момчило Антонић рекао је да је веома важно да Република Српска има стабилно снабдијевање руским гасом и цијену која је најнижа у земљама региона, што је битно и за становнике и привреду, који користе овај енергент.
Момчило Антонић - Фото: Facebook
Момчило АнтонићФото: Facebook

Антонић је навео да Република Српска формира цијену према нафтној формули, а не берзанској цијени, у коју се уврштавају и енергенти који су конкуренција гасу и та цијена увијек буде мања у односу на друге енергенте.

- Српска сто одсто добија цијену гаса по нафтној формули, што је веома важно, док земље у окружењу, Србија и Мађарска то раде 80 одсто на нафтној формули, а 20 одсто на берзанској цијени и ту смо у некој предности- нагласио је Антонић.

Он је рекао да је политика руског Гаспрома таква да су готово исте цијене гаса за земље које се нису придружиле санкцијама Русији и све зависи од транспорта, односно што је даља земља цијена је мало виша.

Антонић је нагласио да Српска има нешто бољу цијену гаса и од ФБиХ и Србије.

- Српска има најбољу цијену гаса у односу на регион, а сличну земљама које имају статус пријатељских земаља Русији - рекао је Антонић за Срну.

Он је нагласио да се цијене формирају на годишњем нивоу и оне ће у овој години бити формиране по нафтној формули, какве су и биле.

Антонић је нагласио да је веома важно на неки начин дугорочно снабдијевање Српске руским гасом.

- Проблем је што цијели сјеверозападно дио Републике Српске нема гасовод и имамо константне блокаде из ФБиХ да том дијелу омогућимо снабдијевање овим енергентом. У дијелу Српске, гдје постоји, гасовод је значајан, и становништво и привреда радо користе гас јер је конкурентан - нагласио је Антонић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик пренио је да му је предсједник Русије Владимир Путин рекао да цијена гаса остаје готово идентична за Српску.

Он је навео да је сада термин када цијену гаса треба дефинисати до почетка наредне године, те да остаје повољна, са неким малим повећањима.