latinica  ћирилица
24/05/2023 |  15:00 ⇒ 16:51 | Аутор: sputniknews.com

Русија: Потребна независна међународна истрага због војно-биолошке активности САД

Неопходно је спровести независну међународну истрагу поводом чињенице о војно-биолошкој активности Сједињених Америчких Држава, која ствара ризике по међународну безбjедност, изјавио је шеф руске делегације на преговорима у Бечу за питања војне безбједности и контроли наоружања Константин Гаврилов.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Враћајући се на резултате самита Г7, жељели бисмо да скренемо пажњу на циничне дијелове коначног документа о наводној привржености страна јачању Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја. Наши кинески пријатељи имају информације према којима је Пентагон произвео биолошко оружје намијењено само одређеним расама - истакао је Гаврилов на пленарној сједници форума ОЕБС-а за сарадњу у области безбједности у Бечу.

Он је подсјетио да то потврђују и подаци Министарства одбране Русије, на основу којих су Сједињене Америчке Државе више од 50 лабораторија на украјинској територији користиле у циљу прикупљања и проучавања патогена, који су способни да уништавају одређене људске генотипе људи, као и за проучавање подложности становника одређених региона земље разним опасним заразним болестима.

- Русија ради спречавања појаве биолошких пријетњи намјерава да захтијева истраге о случајевима претпостављеног развоја, распоређивања и примјене биолошког и токсичног оружја, прије свега на територијама сусједних држава, као и да суштински допринесе напорима, усмјереним на јачање режима Конвенције о биолошком и токсичном оружју - објаснио је шеф руске делегације.

Он је поручио да би у овим условима права потврда тога да чланице Г7 поштују циљеве напора КБТО био престанак деструктивне војно-биолошке активности САД широм свијета упоредо са прихватањем универзалног, правно обавезујућег и недискриминишућег протокола са ефикасним механизмом провјере, рад на коме од 2001. године блокира управо Вашингтон.