latinica  ћирилица
24/05/2023 |  16:02 ⇒ 16:02 | Аутор: СРНА

Којић: Бошњаци нису дискриминисани, већ већина у појединим заједничким институцијама

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Милорад Којић одговорио је данас посланику СДА Шемсудину Мехмедовићу да су Бошњаци у појединим заједичким институцијама већина, а не дискриминисани.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ обавио је расправу о преосталим тачкама дневног реда сједнице започете 19. априла, а након получасовне паузе почеће гласање о свим тачкама дневног реда.

На приједлог посланика СДА Шемсудина Мехмедовића расправљано је о националној структури руководства, полицијских службеника и запослених у институцијама БиХ, те поштовању законских одредаба о одговарајућој националној заступљености.

Мехмедовић тврди да су "Бошњаци потпуно неравноправни у институцијама и у Сарајеву и у институцијама чије је сједиште ван тог града".

Посланик СНСД-а Милорад Којић реплицирао је Мехмедовићу на тврдњу да су Бошњаци дискриминисани, наводећи чињеницу да су у појединим заједничким институцијама већина.

На Мехмедовићев навод у дискусији, када је Кристијана Шмита назвао високим представником, Којић је рекао да Шмит није високи представник јер није изабран на легитиман начин.

Нихад Омеровић из НиП-а истакао је да је СДА више година водио политику занемаривања равноправности Бошњака у институцијама БиХ, док је Предраг Кожул из ХДЗ-а упозорио да је Мехмедовићева анализа заснована на половини запослених у институцијама БиХ.

- Да је рађено у доброј намјери, требало је у анализу укључити све запослене у институцијама БиХ - рекао је Кожул.

Према његовим ријечима, У свакој институцији БиХ има оних који су се запослили као Хвати, а од Хрвата немају ни "х".

Претходно су посланици окончали расправу о мишљењу Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, која није прихватила принципе приједлога закона о измјенама и допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ.

Обављена је расправа и о извјештајима Канцеларије за ревизију институција БиХ о финансијској ревизији све 73 институција БиХ за 2021. годину.

Посланик Јасмин Емрић рекао је, током дискусије, да је остала пракса да се дате препоруке понављају из године у годину, оцијенивши да ће тако бити док се не покрене одговорност руководилаца институција због неспровођења препорука.

Посланик Дарко Бабаљ истакао је да су извјештаји добри материјали да се посланици упознају са свим злоупотребама које се дешавају у институцијама.

Он је позвао Тужилаштво БиХ да преиспитају извјештаје и спровођење препорука и да казне све који злоупотребљавају позицију.

Нико од посланика није се јавио за расправу о годишњем ревизорском извјештају о главним налазима и препорукама за 2021. годину, о годишњем консолидованом извјештају интерне ревизије за 2021. годину, као ни о годишњем консолидованом извјештају о систему финансијског управљања и контроле у институцијама БиХ за исту годину.

Окончана је расправа и о извјештају о извршеној ревизији учинка о теми "Активности институција БиХ на осигурању основних претпоставки за кибернетичку безбједност".

Посланик Милорад Којић је подсјетио да је у Републици Српксој успостављен правни оквир за ову област, те позвао посланике да не подрже извјештај који се нашао на дневном реду.

- Хоћу да кажем да ћемо ми гласати против - рекао је Којић.

Емрић је похвалио Канцеларију за ревизију што се бавила кибернетичким нападом на заједничке институције прошле године и указао на то да је у извјештају наведено да је безбједност институција слаба, те да не постоје законска рјешења како то побољшати.

- Посљедице прошлогодишњег сајбер напада још нису саниране и ми немамо уопште никакве информације о томе - рекао је Емрић током дискусије.

За већину осталих разматраних тачака дневног реда није било пријављених дискутаната.