latinica  ћирилица
24/05/2023 |  16:18 ⇒ 16:19 | Аутор: СРНА

Вулић: Без подршке Мехмедовићевој иницијативи

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дом Парламентарне скупштине Сања Вулић изјавила је да ова странка неће подржати иницијативу посланика СДА Шемсудина Мехмедовића о националној структури руководства, полицијских службеника и запослених у заједничким институцијама БиХ.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

Она је навела да због различитих погледа и када је ријеч о статистици, али и попису становништва СНСД не може заузети позитиван став о овој иницијативи.

Да би се искрено поступило по питању националне структуре запослених у заједничким институцијама, шеф Клуба посланика СНСД-а истиче да је неопходно сачинити анализу која би укључивала и транспарентност начина запошљавања тих људи.

- Не заборавимо да је период о којем Мехмедовић говори управо у вријеме дуге владавине СДА и партиципирања у тим свим институцијама као и у власти. Према томе, прво треба погледати како сте ви радили, па тек онда критиковати како је начињен дисбаланс - поручила је Вулићева.

Током расрпаве о овој Мехедовићевој иницијативи Вулићева је на сједници Представничког дома подсјетила на различите погледе и ставове у вези са пописом становништва из 2013. године, те нагласила да је тај попис за Републику Српску неприхватљив.

Она је навела да су тадашњи члан Предсједништва БиХ Младен Иванић и предсједник Репулике Српске Милорад Додик затражили реакцију Тужилаштва БиХ, што је остало само на захтјеву.

- Знамо како ради Тужилаштво и то није тема данашњег дневног реда. У потпуности смо салгасни са излагањем Предрага Кожула. Ми највећи проблем у БиХ имамо од тог конвертитства, тих људи који се представљају као Срби, али и Хрвати, а немају нити једно крвно зрнце нити Србина нити Хрвата а спадају у статистику и запослених Срба и Хрвата - навела је Вулићева.

Она је навела да, са једне стране, ипак разумије ову активост Мехмедовића и да "вјерује да ће ускоро заузети дуго чекану позицију предсједника партије".

- Пошто сте спомињали Зорана Тегелтију и начин његовог избора у Управу за индиректно опорезивање по оном што тврдите да се закључити да сматрате да Србима не треба дати да имају министра финансија или да је Тегелтија ту позицију требао препустити неком од Бошњака - рекла је Вулићева.

Она је истакла да је Тегелтија познат као правичан човјек који искључиво цијени рад и да ће Мехмедовићев зет који је запослен као шеф Царниснке испоставе Зеница сигурно остати на тој позицији ако се испостави да коректно ради.

На приједлог посланика СДА Шемсудина Мехмедовића расправљано је о националној структури руководства, полицијских службеника и запослених у заједничким институцијама БиХ, те поштовању законских одредаба о одговарајућој националној заступљености.

Мехмедовић је у образложењу навео да је суштински проблем у томе што су руководиоци институција прекршили законске одредбе о националној заступљености, те тврди да су "Бошњаци у 58 институција у дебелансу".