latinica  ћирилица
24/05/2023 |  16:30 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Обиљежено 40 година рада и крсна слава РиТЕ "Гацко" (ВИДЕО)

Највеће предузеће у источној Херцеговинин, Рудник и термоелектрана Гацко, обиљежава два јубилеја - 70 година од почетка експлоатације угља и 40 година рада термоелектране, као и крсну славу - Свете Ћирила и Методија.
РиТЕ Гацко - Фото: РТРС
РиТЕ ГацкоФото: РТРС

Огроман је значај стабилног рада овог предузећа, како за електро-енергетски систем Републике Српске, тако и за Херцеговину и општину Гацко, истакнуто је на прослави.

Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић рекао је новинарима да се у посљедњих неколико мјесеци интензивно ради на рјешавању нагомиланих проблема РиТЕ "Гацко".

Он је рекао да је Управа предузећа већ донијела одлуку о набавци постројења за пречишћавање угља, истакавши да је ријеч о сложеном постројењу.

- Тај пројекат постоји двије и по године. Због отежаног ископа у главном угљеном копу и плављења тог копа користимо лош угаљ - рекао је Петровић и додао да ће завршетак овог пројекта значити безбједан рад за ово постројење.

Он је додао да је други важан пројекат уградња електрофилтера на Термоелектрани, те да ће оба пројекта бити ријешена у наредна 24 мјесеца.

Директор РиТЕ "Гацко" Максим Скоко рекао је да је ово предузеће значајно за источну Херцеговину, те да се пажња мора посветити Термоелектрани, која је, како је рекао, кључни субјекат овог предузећа.

Скоко је истакао да РиТЕ "Гацко" запошљава око 1.900 радника и годишње произведе око 1.500 гигават-часова струје, те да је највећи произвођач струје у Републици Српској.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је помен погинулим радницима предузећа, а цвијеће на споменик положиле су делегације Рудника и Термоелектране, Општине Гацко и Борачке организације.