latinica  ћирилица
24/05/2023 |  16:33 ⇒ 22:19 | Аутор: РТРС

Породице жртава исказале незадовољство радом правосуђа БиХ (ВИДЕО)

Од процесуирања ратних злочина над Србима до ексхумација – много питања су представници Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила имали за главног тужиоца БиХ. На састанку у Сарајеву изразили су незадовољство радом правосуђа БиХ, али конкретне одговоре нису добили.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Шта је са предметима ратних злочина над Србима, зашто нема одговорности за људе који мијењају исказе – нека су од питања са којима су породице српских жртава дошле у Тужилаштво БиХ.

- Ми данас нисмо добили никакав одговор, а тражили смо многе одговоре. Ја сам конкретно причао о злочинима над Србима у Подрињу, нисам добио никакав одговор. Ми смо данас били на састанку гдје нама се Тужилаштво жали да они нису задовољни, дакле у овом свему нико није задовољан - рекао је предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

Индиректно нам је поручено да радимо сизифовски посао, каже Којић изразивши незадовољство и чињеницом да се главни тужилац појавио тек на пола састанка. Да су процесуирања злочина над Србима у застоју потврђује и случај Мостара, гдје је 109 људи убијено, али правде нема.

- Имамо и видео записе и доказе и фотографије које су овдје у Тужилаштву, али ми повратних информација немамо, значи један тотални нерад. Незадовољств је велико, 81 особа се тражи са тог подручја - рекла је предсједница Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Невесиње Аљонка Џелетовић.

И док се касни са идентификацијама, породице питају на који начин Тужилаштво издаје наредбе за ексхумације и како се провјеравају информације. Наводе примјер гробља Доњег Вакуфа.

- Ми имамо у Бањалуци похрањено око 200 тијела, а рећи ћу да ми са подручја Доњег Вакуфа тражимо само 17 лица, дакле имамо више ексхумираних него што их тражимо. Проблем је што се ексхумирају лица која су умрла природном смрћу, која су легално сахрањена и прије рата - истакла је предсједница Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац.

Незадовољне су породице и радом ДНК лабораторије у Хагу гдје је однесено око 80 хиљада узорака, а за три године није стигла ниједна информација о идентификацији. Стога још једном апел да се процес тражења несталих Срба врати у надлежност Српске.

Породице српских жртава поручују да неће одустати од борбе за правду. Оставили су у бх Тужилаштву одређена питања на која траже одговоре у року од 30 дана. А не искључују ни могућност поновних масовних окупљања испред комплекса бх правосудних институција.