latinica  ћирилица
24/05/2023 |  17:47 ⇒ 17:52 | Аутор: sputniknews.com

Евроазијска економска унија, БРИКС и ШОС формирају највећу интеграциону заједницу

Развој сарадње између ЕАЕУ и земаља БРИКС и ШОС довешће до стварања највећег свјетског интеграционог удружења, изјавио је предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко на пленарној сједници другог Евроазијског економског форума.
Александар Лукашенко (Фото: EPA/PAVEL BYRKIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL ) -
Александар Лукашенко (Фото: EPA/PAVEL BYRKIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL )

- По нашем мишљењу, комбинација интеграционих напора у формату наше Евроазијске (економске) уније, ШОС-а и БРИКС-а допринијеће стварању највеће коалиције држава, ако се, како народ каже, не оклизнемо и не преспавамо - рекао је он.

Предсједник Бјелорусије је подјсетио на почетке евроазијског интеграционог формата.

- Да будем искрен, био сам присутан на почетку многих процеса. Морам да сугеришем да се наше евроазијство, Евроазијска еконосмска сарадња, родила у кухињи предсједника Путина. Заиста је било тако. И тада је идеја била добра. Сјећам се када нас је позвао кући. Оно што је специфично и да је тада Украјина била са нама. Тадашњи предсједник Леонид Данилович Кучма - рекао је Лукашенко.

Он се присјетио да је тада "мало вјероватно да ће од тога нешто бити, због ситуације која је већ тада почела да се формира на постсовјетском простору и у нашем региону".

- Саставили смо чак 28 докумената заједно са Украјином, али је онда Украјина, како сам очекивао, изашла из овог процеса - наставио је бјелоруски предсједник.