latinica  ћирилица
24/05/2023 |  18:41 ⇒ 25/05/2023 | 10:44 | Аутор: РТРС

САД потврдиле оно што је Додик рекао Путину - Српска изложена бројним притисцима са Запада (ВИДЕО)

Јучерашњи састанак предсједника Додика и Путина домаћа и свјетска јавност будно су пратиле. И док бројни аналитичари и представници институција Српске, истичу значај овог састанка, с друге стране критике и пријетње.
Додик и Путин - Фото: РТРС
Додик и ПутинФото: РТРС

Прва адреса је амерички Стејт департмент и њихова амбасада у БиХ. Под наводном бригом за грађане, кажу да је састанак са Путином штетан потез и да траса ка сигурној будућности пролази кроз Брисел, а не Москву. Из руске амбасаде одговор - бити пријатељ са Америком равно је куповини карте за Титаник.

Сусрет предсједника Републике Српске, Милорада Додика и предсједника Русије, Владимира Путина - није прошао незапажено широм свијета. Из Европске уније наводе да је одржавање блиских веза са Русијом неспојиво са европским интеграцијама. Из америчког Стејт департмента кажу да "ниједна влада, ни на ком нивоу, не би требало да у овом тренутку проширује сарадњу са Русијом". Овим је Америка потврдила оно што је Додик рекао Путину - да је Република Српска изложена бројним притисцима са Запада!

- Стаза која води демократској, просперитетној и сигурној будућности, што сви грађани БиХ желе, пролази кроз Брисел, а не кроз Москву. Сједињене Америчке Државе Додиков пут сматра контрапродуктивним и надасве штетним - саопштили су из Стејт департмента.

Идентичним саопштењем, на Додиков и Путинов састанак - огласио се и амерички амбасадор у БиХ, Мајкл Марфи.

Одговорили су им из руске амбасада у БиХ. За нашу телевизију, кажу, да Американци воле учити друге како и по којим правилима треба да живе. Истичу, и да је бити пријатељ са Америком је као купити карту за Титаник.

- Ко су САД да уче предсједника Српске с ким треба бити пријатељ!? Американци, иначе воле учити друге како треба да живе. Како се морају водити принципима демократије, неким правилима која су, наводно, у основи свијета, њиховог свијета, гдје су они господари, а остали су захвални и скромни слушаоци. Ако покажете независност – добијате санкције и ембарго. Ако браните међународно право, онда сте аутократа и тоталитариста. За покорне и послушне је припремљена финансијска милостиња - наводе из Амбасаде Русије у БиХ.

Притисак без преседана неће омести сарадњу Русије, Републике Српске и Србије - изричита је Марија Захарова.

- Разумијемо колико напора улаже Запад како би натјерао наше српске пријатеље да се оконча сарадња са Русијом. Притисак је без преседана и у историјском контексту до сада таквог притиска није било. Управо због свега тога ми још више цијенимо одлуку Републику Српске да не одустане од сарадње са Русијом - истакла је портпаролка руског Министарства спољних послов Марија Захарова.

Јер, сарадња Републике Српске са Русијом, увијек је била у корист свих грађана у Српској и БиХ, каже министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.

- Ја не видим ништа спорно у посјети Додика Москви! Чак напротив, драго ми је што БиХ има сарадњу са таквом велесилом као што је Русија - изјавио је Нешић.

На састанку је договорено да цијена руског гаса за Републику Српску и БиХ остаје непромијењена. Ни то се није допало многима, па у Федерацији најављују блокаде источне интерконекције. Аналитичари сматрају да је у оваквим турбулентним временима, више него икада, потребна сарадња и продубљивање братских веза.

Заслужна је Република Српска и за неутралан став према сукобу у Украјни и која је брана БиХ да уведе санкције Русији.

Зна то и Денис Бећировић који се данас, упрокос томе, похвалио украјинском амбасадору тврдећи да се БиХ придружила санкцијама Русији. Ваљда је Бећировић бројао само бошњачке и хрватске гласове по разним свјетским институцијама, попут Њујорка, који су стављали свој потпис, без сагласности Републике Српске и њених представника. А према слову Дејтона нема одлуке без консензуса. Ваљда ће то једном схватити и Бећировић.