latinica  ћирилица
24/05/2023 |  21:10 ⇒ 21:10 | Аутор: СРНА

Шеранић: Власт Српске добро одговорила на изазове током епидемије

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић оцијенио је да је власт у Српској добро одговорила на изазове током епидемије вируса корона, што су потврдили и страни стручњаци.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

- Сматрам да је власт добро одговорила на ту ситуацију. То није била потврда нас самих, него и других људи, овдје су долазили представници Свјетске здравствене организације за вријеме пандемије, па су обилазили и Универзитетски клинички центар. Мислим да смо урадили добру ствар, да смо се добро борили против свега тога, да смо успјели да организујемо систем - рекао је Шеранић за АТВ.

Шеранић је навео да ће вирус корона и даље бити присутан, те да су његове посљедице нешто што ће се тек изражавати, објашњавајући да је ту ријеч о опасностима од поремећаја згрушавања крви и инфаркта.

Ресорни министар је апеловао да се грађани Српске, који то до сада нису учинили, пријаве у Фонд здравственог осигурања Српске како би остварили право на здравствену заштиту.

Он је рекао да је задовољан радом актуелног састава Владе Српске и Министарства здравља и социјалне заштите, додајући да су у области здравства и социјалне заштите у протеклом периду увођена нова права у корист грађана.

Шеранић је подсјетио да су актуелни инфраструктурни пројекту изградње и реконструкције болничког сектора Српске, истакавши нову болницу у Требињу и Добоју.

Говорећи о финансијским обавезама здравствених установа Српске, Шеранић је рекао да све установе тренутно редовно плаћају порезе и доприносе.

- Увели смо 22 установе на трезорски систем пословања и оне сада функционишу према том систему, што значи да је контрола њихових трошкова и начина пословања много боља - рекао је Шеранић.

Шеранић је подсјетио да је у протекле двије године много урађено на повећању плата радницима у здравству.

- Идемо увијек ка томе да томе да унапређујемо социјално-екомонски статус здравствених радника - рекао је Шеранић.