latinica  ћирилица
25/05/2023 |  07:32 ⇒ 09:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Опроштај од краљице рокенрола: Једноставно најбоља

Од америчке рок и соул пјевачице Тине Тарнер, која је преминула у 84. години, опростиле су се њене колеге, Бијела кућа и НАСА и упутили изразе саучећа породици и пријатељима "краљице рокенрола".
Тина Тарнер (Фото: EPA/BRITTA PEDERSEN) -
Тина Тарнер (Фото: EPA/BRITTA PEDERSEN)

- Simply the best (Једноставно најбоља). Музичка легенда сијала је на сцени и у милионима срца као краљица рокенрола. Њено насљеђе ће заувијек живјети међу звијездама - навела је америчка свемирска агенција НАСА алудирајући на један од најпознатијих албума и хитова Тарнер "Simply the best".

НАСА је поручила да ће насљеђе Тарнер "заувијек живјети међу звијездама", а са тим је сагласна портпаролка Бијеле куће Карин Жан-ПЈер које каже да ће њена музика наставити да живи.

Она је рекла да је смрт Тине Тарнер огроман губитак за све који су је вољели и музичку индустрију и истакла да је јако тужна јер је била велики обожавалац, пренио је Би-Би-Си.

Фронтмен Ролинг Стонса Мик Џегер, који је са Тарнеровом наступао током "Лајв ејда" 1985. године, рекао је да је она била "инспиративна, топла, забавна и великодушна".

- Толико ми је помогла када сам био млад и никад је нећу заборавити - навео је Џегер на Инстаграму и истакао да је јако тужан због вијести о смрти Тарнер.

      View this post on Instagram

A post shared by Mick Jagger (@mickjagger)

На друштвеним мрежама огласио се и канадски рок пјевач Брајан Адамс, који је навео да је "свијет управо изгубио једног од највећих извођача свих времена".

Адамс, који је са Тарнеровом 1985. снимио пјесму "It's Only Love", нагласио је да ће заувијек бити захвалан за вријеме које су заједно провели на турнеји, у студију и као пријатељи.

- Хвала ти што си била инспирација милионима људи широм свијета јер си говорила своју истину и подијелила са нама дар невјероватног гласа - навео је Адамс и подијелио фотографију са певачицом.

      View this post on Instagram

A post shared by Bryan Adams (@bryanadams)

Од Тарнерове се опростила и америчка пјевачица Дајана Рос, која је рекла да је шокирана и тужна због вијести о смрти Тарнер и подијелила њихову заједничку фотографију у црним хаљинама.

Тарнеровој је одао почаст и бивши амерички кошаркаш Меџик Џонсон, који је истакао да је "легендарна краљица рокенрола" била један од његових омиљених умјетника свих времена.

Небо је добило анђела, написала је америчка пјевачица Сијера Принсес Вилсон на друштвеним мрежама.

- Почивај у миру Тина Тарнер. Хвала ти за то што си нас све инспирисала - закјучила је она.

Тарнерова је преминула у сриједу у 84. години у свом дому у Куснахту код Цириха, након дуге и тешке болести, саопштио је њен представник.

Дјевојчица из Тенесија коју су напустили родитељи постала краљица рокенрола

Тина Тарнер, која је преминула у 84. години, рођена је као Ана Меј Булок 26. новембра 1939. у месту Натбушу, у америчкој савезној држави Тенеси.

Каријера ове америчке пјевачице и глумице са швајцарским држављанством од 2013. године, трајала је више од 60 година. Њен успјех, популарност и бројне награде донеле су јој титулу ''краљице рокенрола''.

Када је имала 10 година, њу и сестру Алену напустила је мајка, а три године касније исто је учинио и отац.

О сестрама је бринула бака, након чије смрти одлазе код мајке у Сент Луис гдје је Ана похађала средњу школу Сумнер, а увече често одлазила у ноћне клубове са сестром.

Своју каријеру Тина је започела када је имала 19 година, 1958. године као пјевачица и пратећи вокал у бенду Kings of Rhythm заједно са Ајком Тарнером, са првим синглом тј. пјесмом "Мала Ен" (Little Ann).

Године 1960. широј јавности постаје позната као Тина Тернер када је наступала заједно са Ајком Тарнером с којим је била у браку од 1962. до њиховог бурног развода 1978. године.

Тина Тарнер (Фото: EPA/BRITTA PEDERSEN)

Ајк Тарнер је био изузетан музичар, али је такође био и зависник од алкохола и дроге, веома склон насиљу па је често тукао Тину, варао је и тјерао да наступа болесна. Непрестано злостављање и боравци у болници након претрпљених батина, као и покушај самоубиства напосљетку су натерали Тину да 1976. године напусти Ајка.

Највећи музички хитови у њеној каријери били су "Simply the best" ili "The Best", "Proud Marry", " I don't Wanna Loose you", "1984", " What's Love Got to Do with it", " Private Dancer", "I Can't Stand the Rain", "Help", "River deep- Mountain High" сингл који је отпјевала са Ајком Тарнером, "We Don't Need Another Hero" и многи други хитови.

Тарнерова се сматра једном од најпопуларнијих пјевачица на свијету са преко 180 милиона примјерака продатих албума широм свијета.

Тина Тарнер опробала се и на филму, па се тако појавила у филмовима Томи, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, Побјешнели Макс, Посљедњи акциони херој и многим другим.

Тина је добитница осам Гремија, а часопис ''Ролинг стоун'' ставио ју је на листу Бесмртника - највећих извођача свих времена.

Добила је и мјесто у музеју Rock and Roll Hall of Fame.