latinica  ћирилица
25/05/2023 |  08:02 ⇒ 10:44 | Аутор: sputniknews.com

ФСБ спријечила терористичке нападе на двије руске нуклеарке уочи Дана побједе

Федерална служба Русије саопштила је да је уочи Дана побједе осујетила терористички напад који су специјалне службе Украјине планирале да изведу на Лењинградску и Калињинску нуклеарну електрану.
Полиција - Фото: СРНА
ПолицијаФото: СРНА

У саопштењу се наводи да је диверзантско-терористичка група Спољнообавештајне службе Украјине уочи Дана побједе покушала да дигне у ваздух више од 30 стубова високонапонских далековода Лењинградске и Калињинске нуклеарке.

То би, према идеји украјинских специјалних служби "довело до прекида у раду нуклеарних реактора, нарушавања редовног режима рада нуклеарки и нанијело озбиљну штету економији и угледу Русије".

- Терористи су успјели да дигну у ваздух један и минирају четири стуба далековода Лењинградске нуклеарке, као и да положе импровизоване експлозивне направе испод седам стубова Калињинске нуклеарне електране - наводи се у саопштењу.

ФБС је саопштила и да је привела три украјинска диверзанта које је регрутовао Кијев, а који су припремали акте против поменутих нуклеарки и који су у том циљу прошли специјалну обуку на територији Украјине.

Такође, приведена су и двојица њихових саучесника који су руски држављани.

У саопштењу се, поред тога, истиче да су приведени украјински диверзанти и њихови саучесници потврдили да су сарађивали са Спољнообавјештајном службом Украјине, према чијем налогу је и требало да изврше терористичке нападе на двије руске нуклеарке.

Експлозив за дизање у ваздух стубова далековода руских нуклеарки, према саопштењу, украјинске специјалне службе планирале су да прокријумчаре из Пољске у Литванију, затим преко Бјелорусије у Тверску област.

Из тајних скровишта које су организовали диверзанти, ФСБ је заплијенио 36,5 килограма пластичног експлозива "С-4", 61 електрични детонатор стране производње, као и 38 електронских тајмера и два пиштоља (Макаров ПМ) са муницијом.

Против припадника диверзантско-терористичке групе покренут је кривични поступак према одговарајућим члановима Кривичног закона Русије.

Њима је одређена и мјера забране у виду притвора.

ФСБ наглашава да се активности на документовању криминалне дјелатности и потрази за организаторима, диверзантима и њиховим саучесницима настављају.

Лењинградска нуклеарна електрана налази се у близини града Сосновиј Бор (Лењинградска област) и највећа је нуклеарка у Русији према капацитету и једина у којој раде енергетски блокови два различита типа.

Калињинска нуклеарка смјештена је близу града Удомља (Тверска област). У њој раде четири енергетска блока са реакторима ВВЕР-1000 капацитета по 1000 MW.