latinica  ћирилица
25/05/2023 |  10:07 ⇒ 10:10 | Аутор: РТРС

"Путопис по Кини" – пројекат који повезује Кину и свијет (ФОТО)

Шандонг, провинција у источној Кини, почетна је станица пројекта размјене медија, под називом "Путопис по Кини". Пројекат, који се реализује овога маја, има за циљ да помогне новинарима, да открију историјско и културно насљеђе Кине, развој савремених технологија и кинеских градова. Тридесет новинара из 18 земаља, присуствовало је церемонији отварања, активности, која је одржана у граду Ђингдао.
Путопис по Кини (Фото: Глобал Тајмс Кина) -
Путопис по Кини (Фото: Глобал Тајмс Кина)

Руслан Кењаев, један је од оних који учествује у овогодишњем пројекту, као медијски представник узбекистанског Народног слова. Каже да је импресиониран провинцијом Шандонг и првом станицом у којој се новинарска екипа зауставила, са акцентом на савремене технологије.

- Овдје брзи возови скраћују вријеме путовања између људи, градова и земаља - каже Руслан.

Ова активност представља мост, који повезује Кину и свијет, изјавио је Жан Шенђе, члан Сталног комитета Комунистичке партије Кине општинског комитета Ћингдао.

Ву Хеилонг, предсједник Кинеског удружења за јавну дипломатију, рекао је да кроз ову активност страни новинари могу открити праву Кину и изразити оно што виде и чују кроз своје извјештаје, како би на објективан начин приказали свеобухватну слику Кине.

Да су новинари важна веза за изградњу блиског контакта међу људима, примијетио је Чен Ренце, замјеник директора Бироа за сајбер комуникације кинеске администрације за сајбер простор.

- Надамо се да ће кроз ову активност новинари моћи да промовишу међусобно разумијевање Кине и свијета - рекао је Чен Ренз.

Путопис по Кини (Фото: Глобал Тајмс Кина)

Поред Ћингдаоа, страни новинари ће током једнонедјељног боравка у Шандонгу посјетити и град Вејфан, познат по култури змајева, као и Ђининг, који се сматра родним градом конфучијанизма.

Припремила Бранка Кесић