latinica  ћирилица
25/05/2023 |  10:33 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Бањалука обиљежила крсну славу; Служена света архијерејска литургија (ФОТО/ВИДЕО)

Град Бањалука и Епархија бањалучка прославили су крсну славу града, Вазнесење Господње-Спасовдан. Тим поводом, уприличена је и спасовданска литија око Саборног храма Христа Спаситеља.
Архијерејска литургија, град Бањалука - Фото: РТРС
Архијерејска литургија, град БањалукаФото: РТРС

Крсна слава града, Спасовдан сваке године уједини грађане. Достојанствено, како и доликује, окупили су се Храму Христа Спаситеља, гдје је служена света архијерејска литургија.

Након освећења жита и славског колача, кренула је величанствена литија око Саборног храма.

У служби традиције и очувања српске историје значајну улогу имају културно умјетничка друштва. Народна ношња и младост и ове године красили су бањалучке улице.

Очување националне културе, традиције и јединства основне су порука празника.

Из Градске управе наводе да ће и ове године у вечерњим часовима бити приређен посебан програм под називом "Спасовданско вече-слава кроз традицију".

Обиљежавање Спасовдана биће настављено и сутра на платоу испред Храма Христа Спаситеља, гдје ће увече бити одржан фестивал гуслара Републике Српске.

Служена архијерејска литургија (Фото: РТРС)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је честитку грађанима и руководству града, нагласивши да је Бањалука оправдано стекла статус административног, туристичког, спортског и културног центра, чији даљи напредак свакодневно треба развијати на општу друштвену корист свих њених грађана.

Литија поводом крсне славе (Фото: РТРС)

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изразила је увјерење да ће највећи град Српске, заједно са републичким институцијама, искористити све потенцијале и ресурсе и наставити путем развоја, на добробит и задовољство њених становника и Републике Српске.

Литија поводом крсне славе (Фото: РТРС)

Спасовдан је крсна слава и општина Невесиње и Источно Ново Сарајево.