latinica  ћирилица
25/05/2023 |  11:13 ⇒ 12:26 | Аутор: РТС

Патријарх служио литургију; СПЦ објавила упутство вјерном народу за Спасовданску литију (ФОТО/ВИДЕО)

Патријарх Порфирије служио је јутрос, на празник Спасовдан, архијерејску литургију у Вазнесењској цркви у Београду, у присуству великог броја вјерника.
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs) -
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs)

Поводом славе града Београда патријарх ће у 14.00 часова освештати и преломити славски колач у присуству челника града Београда.

СПЦ: Упутство вјерном народу који учествује у Спасовданској литији

Српска православна црква позива све оне који желе да на празник Вазнесења Господњег узму учешће у Спасовданској литији да се од 18.00 часова окупе у Улици краља Милана, на потезу од Теразија до раскрснице са Улицом кнеза Милоша, као и да на лицу мјеста послушају упутства организатора.

Из Српске православне цркве наводе да је предвиђено да Спасовданска литија крене у 19.00 часова, застане на углу Улица краља Милана и краља Милутина, гдје ће патријарх српски Порфирије служити помен пострадалим ђацима, младима пострадалим у младеновачким селима и свим жртвама породичног и сваког другог насиља.

Литургија у Вазнесењској цркви у Београду (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs)

Додаје се да ће процесија предвођена кивотом са моштима Светог Николаја Српског преко Трга Славија и Булевара ослобођења доћи до Спомен-храма Светог Саве, пред којим ће патријарх Порфирије служити молебан и обратити се вјерном народу.

- С вјером и молитвом, уз Светог владику Николаја, корачајмо београдским улицама ради исцјељења душе и тијела, освећења улица и тргова и за мир међу људима! - поручили су из Српске православне цркве.

Мошти Светог Николаја Српског стигле су јуче у послијеподневним часовима у Београд, у Храм вазнесења Господњег гдје је, у присуству патријарха Порфирија, почело празнично бденије са служењем молебна.

Мошти свеца биће од вечерас у Храму Светог Саве на Врачару, закључно са вечерњим богослужењем у недјељу, 27. маја.

Викар патријарха, владика Петар Топлички, објаснио је у разговору за РТС зашто је патријарх донио одлуку да мошти баш овог светитеља буду на челу литије.

- Његова светост патријарх Порфирије је добро сагледао и ослушнуо, добро познавајући срца своје пастве, свог народа да би долазак тако једног дивног светитеља, који је један од наших највољенијих, да би његов долазак обрадовао многе и донио утјеху - рекао је викар патријарха.