latinica  ћирилица
25/05/2023 |  11:22 ⇒ 12:25 | Аутор: sputniknews.com

Шојгу: НАТО користи украјинску кризу као изговор за повећање својих група

Одлука Русије и Бjелорусије о реципрочним мjерама у војно-нуклеарној области донесена је у условима изузетно оштре ескалације пријетњи на западним границама двију земаља, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку Савјета министара одбране држава-чланица ОДКБ у Минску.
Сергеј Шојгу (Фото: EPA-EFE/SERGEY FADEICHEV, илустрација) -
Сергеј Шојгу (Фото: EPA-EFE/SERGEY FADEICHEV, илустрација)

Он је подсјетио да је Оружаним снагама Бјелорусије предат оперативно-тактички ракетни систем "искандер-М", који може да користи и конвенционалне и нуклеарне ракете.

Такође је прерађен један број авиона Су-25 за могућу употребу нуклеарног наоружања.

- Бјелоруски војници прошли су потребну обуку у руским школским центрима - рекао је Шојгу.

Министар је обавијестио колеге да је раније са министром одбране Бјелорусије потписао документе који "утврђују процедуру за проналажење специјалног складишта за нуклеарно оружје на бјелоруској територији".

- Напомињем да је читав комплекс мјера организован строго у складу са актуелним међународним обавезама и не крши Уговор о неширењу нуклеарног оружја - рекао је Шојгу и истакао да руска страна задржава контролу и одлуку о њиховој примјени.

Притисак Запада на Украјину

Према његовим ријечима, западне земље приморавају украјинске власти да демонстрирају тактичке успјехе на бојном пољу, пумпајући земљу оружјем у вриједности од више од 65 милијарди долара.

Он је додао да се Запад не обазире на губитке у украјинским редовима и да је спреман да ратује "до посљедњег Украјинца".

- У казненим експедицијама и борбеним дејствима учествује више од 2.500 страних плаћеника. Користе се терористичке методе обрачуна, укључујући диверзије и убиства високог профила - рекао је министар.

Све то, према његовим ријечима, "доводи до ескалације сукоба и одуговлачи га".

Украјинска криза - изговор за повећање трупа НАТО

Говорећи о војно-политичкој ситуацији у регионима колективне безбједности ОДКБ, Шојгу је указао на деструктивне активности Сједињених Америчких Држава и њихових савезника у стварању жаришта напетости у близини граница држава-чланица те организације.

- У великој мјери слажем се са оцјенама војно-политичке ситуације у регионима колективне безбједности ОДКБ које су изнесене данас. Ситуација у њима остаје крајње нестабилна, захтијева нашу велику пажњу и стално праћење. Деструктивне активности Сједињених Америчких Држава и њихових савезника негативно утичу на стварање жаришта напетости у близини граница држава ОДКБ. Провоцирају се кризе и сукоби, пружа се подршка терористичким и екстремистичким структурама, примјењују се све врсте санкција, пријетњи и уцјена - рекао је руски министар одбране.

Он је примјетио да Сјеверноатлантска алијанса користи украјинску кризу као изговор за јачање својих група у источној и средњој Европи.

- НАТО користи украјинску кризу као изговор за повећање својих група. Покренута је наредна фаза ширења Алијансе. У источној и средњој Европи модернизује се војна инфраструктура, распоређује се ударно оружје, повећава се обим и интензитет заједничких војних вјежби - објаснио је Шојгу.

Он је напоменуо да ће највеће бити вјежбе "Defender Europe 2023", у којима ће учествовати, између осталих, и земље ван блока.

- Други забрињавајући моменат је растућа агресивна реторика и заједничке нуклеарне мисије земаља НАТО-а у Источној Европи за тестирање употребе возила за испоруку нуклеарног оружја, као и модернизовање компонената америчког глобалног одбрамбеног ракетног система - наставио је Шојгу.

Према његовим ријечима, у истом рангу су "испоруке муниције са осиромашеним уранијумом Украјини, покушаји провокација и напади на стратешке објекте Руске Федерације".

Министар одбране Русије дошао је у престоницу Бјелорусије, гдје учествује на сједници Савјета министара одбране земаља-учесница Организације Уговора о колективној безбједности, на којој ће се разматрати регионални изазови и пријетње.

На састанку ће учествовати министри одбране чланица ОДКБ, генерални секретар ОДКБ и начелник Заједничког штаба ОДКБ.

Учеснице ОДКБ су Русија, Бјелорусија, Јерменија, Казахстан, Киргизија и Таџикистан.