latinica  ћирилица
25/05/2023 |  11:30 ⇒ 11:31 | Аутор: sputniknews.com

Песков о Савезној држави Русије и Бјелорусије: Јединствена ситуација у свијету

Савезна држава Русије и Бјелорусије је јединствена ситуација у свијету и то треба узети у обзир, рекао је портпарол руског предсједника Дмитриј Песков, коментаришући изјаву лидера Казахстана Касима Жомарта Токајева да Москва и Минск "сада чак имају и заједничко нуклеарно оружје".
Димтриј Песков (Фото: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV, илустрација) -
Димтриј Песков (Фото: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV, илустрација)

- Токајев је говорио управо о томе да је то јединствена ситуација која захтијева посебну пажњу и посебан разговор међу земљама чланицама. То је заиста тако, јер фактички у оквиру једне интерације постоји напреднија интеграција - рекао је Песков новинарима.

Песков је додао да је "то јединствена ситуација у свету и треба да буде узета у обзир".

Токајев је, претходно, на пленарној сједници другог Евроазијског економског форума изјавио да у оквиру те уније постоје разни нивои интеграције, при чему је скренуо пажњу на постојање феномена у облику Савезне државе Русије и Бјелорусије у структури ЕАЕЦ и предложио колегама да размотре рад у условим разних нивоа интеграције земаља.

Он је такође истакао да Бјелорусија и Русија "сада чак дијеле нуклеарно оружје".

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је на састанку са својим бјелоруским колегом Виктором Хрењином у Минску објавио да је у складу са одлуком врховних команданата двије земље организован рад на размјештању нестратешког нуклеарног оружја Русије на територији Републике Бјелорусије.