latinica  ћирилица
25/05/2023 |  11:40 ⇒ 11:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Харисон Форд: Отисци Спилберга су свуда у новом филму о Индијани Џонсу

Холивудски глумац Харисон Форд оцијенио је у интервјуу Политици да је јасно да су отисци Стивена Спилберга, иако није био редитељ, свуда у новом филму "Индијана Џонс и артефакт судбине".
Харисон Форд (Фото: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo) -
Харисон Форд (Фото: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo)

У разговору за српски лист на Канском фестивалу, где је премијерно приказан "Артефакт судбине", Форд је рекао да је редитељ Џејмс Манголд пре почетка рада на петом наставку имамо више сусрета са Спилбергом, аутором вишедеценијске саге о археологу пустолову Индијани Џонсу.

- Имамо дугу везу Спилберг и ја, и мислим да смо Марголд и ја у "Артефакту судбине" пратили тај његов ДНК. Мислим да је Спилберг овим задовољан као продуцент. И (креатор Џорџ) Лукас је задовољан. Задовољан сам и ја - навео је глумац.

Након изузетно успјешне почетне трилогије "Отимачи изгубљеног ковчега" (1981), "Уклети храм" (1984) и "Последњи крсташки поход" (1989), Џонс се вратио вратио улози Џонса, препознатљивог по шеширу, кожној јакни и бичу, још за код критике и фанова млако прихваћено "Краљевство кристалне лобање" (2008).

Након пустоловина смјештених у тридесете године прошлог вијека и потом педесете, Џонс се у "Артефакту судбине", у складу са добом осамдесетогодишњег Форда, обрео у 1969. години лета на Мјесец, а друштво му праве помоћница Фиби Волер Бриџ, главни зликовац Мадс Микелсен и други.

Форд је оцијенио да је између Џонса и лика Волер-Бриџ "један од најдубљих односа које је серија створила и приказала", док је у радњи "Артефакт судбине" према Форду "најконкретније присуство (његове) старости".

- И желио сам да филм буде о томе, јер је то оно чиме се тренутно бавим. То ме покреће и генерише, стимулише моју машту. То је оно због чега сам на тој сцени - истакао је Форд.

Присјетивши се почетака и "Отимача изгубљеног ковчега", Форд је признао да никада није помислио да ће Џонс трајати 40 година, али да су "гледаоци мислили да је могуће".