latinica  ћирилица
25/05/2023 |  11:55 ⇒ 11:58 | Аутор: РТРС

Рониоци са Вишеградског језера прикупили 180 килограма отпада (ФОТО)

Љепше вријеме и престанак падавина погодовали су рониоцима да почну са овогодишњим акцијама чишћења босанскохерцеговачких ријека и језера од отпада. Вишеградско језеро било је прва локација са које су рониоци Ронилачког клуба "Босна" започели сезону.
Акција чишћења Вишеградског језера - Фото: Уступљена фотографија
Акција чишћења Вишеградског језераФото: Уступљена фотографија

- Протеклог викенда 18 наших ронилаца чистило је дио обале Вишеградског језера, гдје су пронашли велике количине отпада. Прикупљено је укупно 60 врећа, што је око 180 килограма отпада. Ово је заиста велика количина отпадног материјала и још једном су наши рониоци имали пуне руке посла - казао је Хрвоје Гавранчић, предсједник Ронилачког клуба "Босна".

Покровитељ еко акције чишћења дијела обале Вишеградског језера је компанија Molson Coors BH са својим Јелен пивом, које је и учешћем у овој акцији показало своју опредијељеност и допринос локалној заједници, а у циљу очувања природног богатства, које БиХ има.

- Очување природе и природних богатстава наше земље треба бити пиоритет свих грађана и грађанки БиХ. Свијест о одлагању отпада на локације предвиђене за то је и даље недовољно развијена и потребно је још радити на томе. Акцијама које организујемо са својим партнерима показујемо своју опредијељеност повећању свијести, али и дајемо примјер другима како се сви морамо побринути за оно што имамо и цијенити то мало више - поручили су из компаније Molson Coors BH.

Акција чишћења Вишеградског језера (Уступљена фотографија)

Вишеградско језеро формирано је средином осамдесетих година прошлог вијека, када је подигнута брана на ријеци Дрини. Језеро обухвата дијелове простора општина Вишеград, Ново Горажде и Рудо, а простире се на дужини од 40 километара, пратећи ток ријеке Дрине. Осим производње електричне енергије језеро има и туристичку функцију. Вожња бродицама по језеру изузетна је атракција. На тај начин могуће је из непосредне близине видјети потопљено ушће Лима, велики мост који води према Рудом, мост Мехмед-паше Соколовића, Вишеград и због тога је изузетно важно очувати ово језеро од уништавања.

Акција чишћења Вишеградског језера Уступљена фотографија (Уступљена фотографија)

Акција чишћења дијела обале Вишеградског језера, која је организована протеклог викенда, прва је у низу акција које ће бити организоване овог љета, а под покровитељством компаније Molson Coors BH и њених брендова Ожујско и Јелен пиво. У сарадњи са рониоцима и планинарима од отпада ће бити очишћене и друге ријеке и језера, али и планине у Босни и Херцеговини.

Сљедећа еко акција је 28. маја на Борачком језеру, гдје се очекује долазак око 30 ронилаца.