latinica  ћирилица
25/05/2023 |  12:47 ⇒ 12:47 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Сарадња у оквиру Евроазијске економске уније се одвија врло успјешно

Сарадња у оквиру Евроазијске економске уније се одвија веома успјешно, Русија цијени сарадњу са свим чланицама ЕЕУ и гради односе на принципима партнерства, изјавио је руски предсједник Владимир Путин на почетку састанка Високог Евроазијског економског савјета.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/ROSCONGRESS PRESS-SERVICE, илустрација) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/ROSCONGRESS PRESS-SERVICE, илустрација)

- Желио бих да истакнем да се сарадња у оквиру Евроазијске економске уније одвија врло успјешно - рекао је Путин.

Како је навео, учесници састанка у ужем саставу треба да размијене ставове о основним правцима развоја, механизмима које у том циљу користе, а затим да се разговор настави у проширеном саставу.

Путин се сложио да констатацијом предсједника Казахстана Касима-Жомарта Токајева да највеће користи има Јерменија, јер, како је навео, највећа стопа раста привреде је забиљежена управо у тој земљи.

Премијер Јерменије Никол Пашињан је навео податак да је стопа раста 12,1 одсто.

- Веома озбиљна цифра - узвратио је Путин и додао да Русија цијени партнерство са државама-чланицама које је засновано на принципу узајамне користи, поштовања и уз узимање у обзир међусобних интереса.

На састанку у ужем саставу поред Путина учествују и предсједници Бјелорусије Александар Лукашенко, Казахстана Касим-Жомарт Токајев и Киргизије Садир Жапаров, као и премијер Јерменије Никол Пашињан.

На састанку у проширеном саставу путем видео-везе ће се придружити предсједник Узбекистана Шавкат Мирзијојев, као и предсједник Таџикистана Емомали Рахмон.

Учествоваће и предсједник Азербејџана Илхам Алијев који је допутовао у Москву.