latinica  ћирилица
25/05/2023 |  13:47 ⇒ 13:58 | Аутор: sputniknews.com

Руски МИП: Војно-нуклеарне мјере безбједности Савезне државе Русије и Бјелорусије изнудио НАТО

Безбједносне мјере Савезне државе које Москва и Минск предузимају у војно-нуклеарној сфери су изнуђена реакција на вишегодишњу дестабилизујућу нуклеарну политику НАТО-а, као и на коријените промјене, које су се у посљедње вријеме одиграле у кључним параметрима европске безбједности, изјавио је замјеник министра спољних послова Русије Михаил Галузин.
Министарство спољних послова у Москви (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација) -
Министарство спољних послова у Москви (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација)

- Као што је познато, чланице Алијансе које отворено теже да Русији нанесу "стратешки пораз", "званично" су се прогласиле "нуклеарном алијансом" и настављају активно развијање праксе "заједничких нуклеарних мисија". Ова пракса се ослања на нуклеарно оружје САД, распоређено у истуреним базама у Европи и Турској, одакле може оперативно да погађа стратешке циљеве на територији Русије и Бјелорусије - објаснио је он.

Истовремено, према његовим ријечима, "чланице НАТО-а све активније у нуклеарним питањима поступају као заједнички антируски фронт, а поједине чланице блока упорно постављају питање о помјерању нуклеарне инфраструктуре још ближе границама Савезне државе.

Одговарајући на питање да ли ће се тактичко нуклеарно оружје Русије распоређивати у Бјелорусији на сталној основи или га Москва може повући када то буде сматрала потребним, он је рекао да "у дијелу који није противречан постојећим међународним обавезама, Русија и Бјелорусија су поступале, поступају и поступаће у осигурању своје безбједности онако како саме сматрају да је неопходно".

- За разлику од НАТО-а, гдје се апсолутно све одлуке потчињавају све отворенијем диктату САД, ми самостално одлучујемо шта, када и како предузимамо - закључио је он.

Нема предаје контроле над нуклеарним наоружањем

Галузин је такође појаснио да се Бјелорусија придружила Споразуму о непролиферацији нуклеарног наоружања у својству државе која нема нуклеарно оружје, а руска страна није предала контролу над нуклеарним наоружањем бјелоруској.

- Мјере које се спроводе усклађене су са међународно-правним обавезама. Прије свега, то се односи на Споразум о неширењу нуклеарног оружја - рекао је он.

Дипломата истиче да и у дијелу поштовања Будимпештанског меморандума нема никаквих противречности.

- У складу са овим документом, Бјелорусија се придружила Споразуму као држава која не посједује нуклеарно оружје. Она таква и остаје. Нема преноса контроле над нуклеарним наоружањем са руске стране на бјелоруску - објаснио је Галузин.

Он је подсјетио да је концепт безбједности Савезне државе "у овом моменту у процесу припреме".

- Њене одредбе ће се, свакако, добро "уклапати" са напорима које Москва и Минск улажу у јачање заједничке одбрамбене способности - истакао је замјеник министра.

Претходно је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку са својим бјелоруским колегом Виктором Хрењином у Минску изјавио да су због активности заједничких нуклеарних мисија НАТО-а, Русија и Бјелорусија принуђене да предузму одговарајуће реципрочне мјере, те да је организован рад на размјештању нестратешког нуклеарног оружја Русије на територији Републике Бјелорусије.