latinica  ћирилица
25/05/2023 |  14:06 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Источно Ново Сарајево прославило Спасовдан; Положено цвијеће на Војничком гробљу Враца (ВИДЕО)

У Храму Светог великомученика Георгија на Врацама служена је света архијерејска литургија и обављено ломљење славског колача поводом Спасовдана, крсне славе општине Источно Ново Сарајево. Служењем парастоса за погинуле и полагањем цвијећа на Војничком гробљу Враца обиљежена је 31 годишњица од формирања Прве сарајевске механизоване бригаде и Сарајевско-романијског корпуса.
Спасовдан, Источно Сарајево - Фото: РТРС
Спасовдан, Источно СарајевоФото: РТРС

Источно Ново Сарајево је општина која од 1992. године до данас биљежи различите фазе, од ожиљака и изазова до успјеха. Иако просторно једна од најмањих у саставу Града, ова локална заједница биљежи највећи прилив становништва у Српској.

За Источно Ново Сарајево ово је година великих инвестиција које се реализују у сарадњи са Владом и институцијама Републике Српске.

Начелник општине Јован Катић појаснио је да је ријеч вишегодишњим пројектима, о изградњи објеката студентских домова, Ректората, Музичке академије, концертне дворане и осталог што Влада у сарадњи са градом Источно Сарајево и са овом општином финансира.

Са овогодишњим Спасовданом поклапа се и датум обиљежавања Прве сарајевске моторизоване бригаде. Некадашњи командант Благоје Ковачевић подсјетио је на кључну улогу Сарајевско-романијског корпуса у одбрани српског народа око Сарајева.

- Српска војска на просторима Сарајевско-романијске регије у вријеме Одбрамбено-отаџбинског рата очувала је све српске територије, које су касније дијелом изгубљене политичким путем у Дејтону - рекао је Ковачевић.

Прва сарајевска механизована бригада поднијела је велику жртву. У борбама је живот изгубило више од 608 припадника ове бригаде.

- Истина је да смо послије Дејтона изгубили значајан дио српских територија, натопљених крвљу, али хвала Богу, данас имамо слободну Републику Српску, као и наше Источно Сарајево, модеран град будућности и свијетле перспективе за све њене грађане добре воље - поручио је предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак.

Цвијеће је положено и на Споменик "Слава српском борцу", а вечерас је на програму заједнички молебан и литија која креће са Трга Републике Србије. У вечерњим сатима грађане и госте забављаће извођачи београдске групе Легенде.