latinica  ћирилица
25/05/2023 |  14:07 ⇒ 14:10 | Аутор: РТРС

Градишка: Полицајци одржали предавање ученицима о опасностима оружја

Полицијски службеници Полицијске управе Градишка одржали су данас едукативна предавања за ученике првих и других разреда Средњих школа на подручју Града Градишка, саопштено је из ове полицијске управе.
Предавање (Фото: ПУ Градишка) -
Предавање (Фото: ПУ Градишка)

Предавања се одржавају поводом превентивне кампање "Оружје не штити, оружје убија" коју организује Министарство унутрашњих послова Републике Српске, наводи се у саопштењу.

- Основни циљ кампање је да се кроз едукативна предавања ученицима основних и средњих школа укаже не само на опасности које носи употреба ватреног оружја, већ и примјере који су, нажалост, завршили трагично. Ученици ће се такође упознати са процедурама које треба да користе у случају да неко у њиховом окружењу посједује илегално наоружање или пронађе минско-експлозивно средство - наглашавају из ПУ Градишка.

Имајући у виду да је проблем посједовања илегалног оружја и даље присутан, те да се на јавним површинама готово свакодневно проналазе одбачена минско-експлозивна средства и да су и иста на тај начин учињена доступним грађанима, нарочито дјеци, неопходно је упознати дјецу и грађане са опасностима које носи такво одбацивање оружја и неадекватно и нестручно поступање у случају проналаска истих, наводи се у саопштењу.

Из ПУ Градишка напомињу да се према оружју треба односити одговорно.

- Легално оружје треба држати на безбједном мјесту, што даље од дјеце, а у случају проналаска минско-експлозивног средства или другог илегалног наоружања одмах позвати и обавјестити најближу полицију станицу позивом на 122 - поручују из ПУ Градишка.

МУП Српске ову кампању реализује у оквиру пројекта "PILLAR" уз подршку Развојног програма УН-а (УНДП БиХ) и Координационог одбора за контролу малог оружја и лаког наоружања, наводи се у саопштењу.