latinica  ћирилица
25/05/2023 |  14:30 ⇒ 14:37 | Аутор: sputniknews.com

МУП Србије: Амбер алерт ће ући у употребу најкасније до почетка новембра

Систем раног узбуњивања у случају нестанка дјеце "Амбер алерт" ући ће у употребу у Србији најкасније до почетка новембра, рекао је државни секретар МУП-а Србије Данило Стевандић.
Министарство унутрашњих послова Србије (Фото: МУП Србије) -
Министарство унутрашњих послова Србије (Фото: МУП Србије)

Стевандић је навео да је посвећеност безбједности сваког дјетета и проналажење начина којима ћемо бити и ефикаснији и бржи у проналажењу нестале дјеце потврђена, између осталог, кроз опредијељеност Министарства унутрашњих послова Србије за увођење Амбер алерт система.

Како наводе из МУП-а Србије, Стевандић је подсјетио да је министар унутрашњих послова Братислав Гашић фебруара ове године оформио Тим за увођење Амбер алерт система, у чијем су саставу представници више ресорних министарстава, Центра за несталу и злостављану дјецу и удружења "Астра".

Задатак тима је, како је истакао на конференцији "Систем раног узбуњивања у случајевима нестанка дјеце у Србији: Процјена стања и могућности" да се размотре упоредно-правна рјешења и пронађу најбоље праксе, како би у Србији заживио систем Амбер алерт, који би био прилагођен њеном правном систему и друштву.

Указао је да су до сада одржана два састанка тима на којима је утврђен план активности, вођена дискусија о анализи почетног стања, о рјешењима упоредног законодавства и праксе и о дефинисању критеријума за активирање Амбер алерт система.

Државни секретар је нагласио да је за Министарство унутрашњих послова од изузетне важности да са организацијама цивилног друштва и свим заинтересованим субјектима у заједници гради партнерске односе и води отворен дијалог о свим темама од значаја за безбједност појединаца и друштва у цјелини.