latinica  ћирилица
25/05/2023 |  15:04 ⇒ 15:05 | Аутор: СРНА

Хрватска ухапсила још једног Србина због наводних ратних злочина

Хрватска полиција је на граничном прелазу Бачка Паланка - Илок ухапсила Србина Чеду Смиљанића /67/ због наводно почињеног ратног злочина почетком деведесетих година прошлог вијека на подручју Вуковара, саопштио је данас Документационо-информациони центар "Веритас".
Документационо-информациони центар "Веритас" - Фото: РТРС
Документационо-информациони центар "Веритас"Фото: РТРС

Из "Веритаса" истичу да је Смиљанић ухапшен још 21. маја приликом уласка из Србије у Хрватску, сљедећег дана приведен тужиоцу и одређен му је истражни затвор, а да се све одиграло у потпуној медијској тишини.

Смиљанићево хапшење је од почетка ове године четврто хапшење особа српске националности са подручја Хрватске по хрватским међународним потјерницама због наводно почињених ратних злочина.

Смиљанић је, према "Веритасовим" сазнањима, осумњичен да је у септембру 1991. године, током "чишћења" дијела Вуковара званог "Сајмиште", као припадник српских паравојних јединица, "заједно с другим припадницима српских паравојних јединица" починио ратни злочин против цивилног становништва.

Пријатељи и чланови породице рекли су да је Смиљанић годинама најмање два пута мјесечно одлазио у Вуковар, да је посљедњи пут пред хапшење био и у Вуковару на Ђурђевдан ове године и да никада до сада није имао проблема.

Они наводе и да је Смиљанић у току рата био припадник ТО Вуковар, али да није чинио никаква злодјела, па ни ово за које је осумњичен.

Смиљанић је са породицом напустио Вуковар 2000. године и настанио се на подручју Војводине, а посједује држављанство Хрватске и Србије.

У јануару су америчке власти ухапсиле Југослава Видића, осуђеног у Хрватској на 20 година затвора под оптужбом да је починио ратни злочин у Петрињи, у фебруару су ирске власти ухапсиле Војислава Бузаковића који је у међувремену и изручен Хватској, а у априлу су британске власти ухапсиле Миленка Марића, који је изручен Хрватској.

На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета до сада је, према "Веритасовој" евиденцији ухапшено 187 Срба, од којих су 74 екстрадирана у Хрватску.

У хрватским затворима због кривичних дјела ратних злочина налази се 31 лице српске националности, углавном припадника бивших ЈНА и Српске војске Крајине, од којих је 16 правоснажно осуђено, док су остали под истрагом, оптужбом или чекају правоснажност пресуда.