latinica  ћирилица
25/05/2023 |  15:22 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан логораша Републике Српске (ВИДЕО)

Други пут у историји српског народа и српских страдалника, обиљежен је Дан логораша Републике Српске – Спасовдан. Овај дан симболизује Дан спасења српског народа, који је, вијековима уназад пролазио кроз голготе у логорима, али уједно и Дан побједе доброг над злом.
Обиљежавање Дана логораша - Фото: РТРС
Обиљежавање Дана логорашаФото: РТРС

На територији бивше Југославије било је више од 750 логора, од којих је 536 било на територији БиХ.

Кроз логоре на територији бивше Југославије прошло је више од 50 хиљада логораша. У истим при изласку убијено је више од 1000 људи. Вукан Ковач каже, тешко се присјећа дана проведених у логору. Зато каже данас, живи да се истина докаже.

- Ја сам боравио у неколико логора у Хрватској и у једном најчувенијом у Сплиту.Тамо су се додјељивале оптужнице за један број стражара, када се то све сабере то је 100 година - рекао је Вукан Ковач из Удружења логораша регије Требиње.

Предсједник овог Удружења Анђелко Носовић каже да и након 30 година постоје пресуде која нису још увијек процесуиране за злочине над Србима.

- Имамо још увијек актуелне 4-5 тужби на нивоу БиХ које Тужилаштво БиХ не жели да реализује. То је аболирање злочина над тим злочинцима - изјавио је Носовић.

Институције Републике Српске и кабинет предсједника наставиће да подржавају Савез логораша Српске. Циљ је разбијање стереотипа и табуа који постоје о српским жртвама на међународном плану.

- Ми данас не можемо да испричамно све приче, зато је важно да сваки дан свих 360 дана говоримо и причамо њихове приче - истакла је савјетница предсједника Републике Српске Нина Сајић.

Савез логораша Републике Српске обиљежио је свој дан-Спасовдан присјећајући се само дјелића стахота које је прошло више од 50.000 логораша у 750 логора на подручју бивше Југославије.