latinica  ћирилица
25/05/2023 |  16:05 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Влада Српске донијела одлуку о измјенама Уредбе додјеле подстицаја за директна улагања

Влада Републике Српске донијела је на 22. редовној сједници, Уредбу о измјенама уредбе о поступку додјеле подстицаја за директна улагања од посебног значаја, с циљем унапређења услова за додјелу подстицаја.
Редовна сједница Владе Републике Српске - Фото: Уступљена фотографија
Редовна сједница Владе Републике СрпскеФото: Уступљена фотографија

Најзначајније измјене ове уредбе односе се на промјену састава и начина рада комисије за додјелу подстицаја, тако што је прописано да се ово тијело именује појединачно за сваку поднесену пријаву и да се састоји од пет чланова. Према новој уредби, састав комисије убудуће ће зависити од привредне дјелатности и области у коју ће привредни субјекат улагати, односно у којој се реализује пројекат.

- Такође, износи подстицаја за улагања у материјална средства дуплирана су са досадашњих максималних 15 одсто на највише 30 одсто, због значаја ове врсте инвеститора за технолошки развој, развој образовања и унапређење конкурентности привреде - саопштено је из Владе Српске.

Влада Републике Српске данас је, између осталог, усвојила и информацију о реализацији пројеката из средстава клириншког дуга.

У информацији су презентовани досадашњи ефекти реализације пројеката из средстава клириншког дуга. Ради се о средствима која произилазе из Споразума о регулисању обавеза бившег СССР-а и СФРЈ. У расподјели тих средстава, Републици Српској je припало 60,02 милиона КМ.

До сада, одобрено је 108 пројеката, који се реализују средствима клириншког дуга.

Средства су усмјерена у локалне заједнице широм Републике Српске, унапређујући капацитете и инфраструктуру у области саобраћаја, привреде, пољопривреде, образовања, здравства, комуналних питања, те спорта и културе.

- На данашњој сједници, усвојен је и приједлог одлуке о критеријумима за оцјену степена развијености јединица локалне самоуправе у Републици Српској. Овом одлуком утврђују се критеријуми и метод за оцјену степена развијености једница локалне самоуправе, на основу којих Влада Републике Српске до 30. септембра текуђе године утврђује степен развијености једница локалне самоуправе за наредну годину, у складу са Законом о локалној самоуправи - додаје се у саопштењу.

Како истичу из Владе, министарство управе и локалне самоуправе, приликом приједлога критеријума, руководило се искуствима стеченим у претходним годинама, током примјене важећих критеријума утврђених Одлуком о критеријумима за оцјену степена развијености јединица локaлне самоуправе.

На данашњој сједници, Влада је усвојила Информацију о допуњеном документу за дискусију за шести састанак Одбора за стабилизацију и придруживање између ЕУ и БиХ.

Састанак је најављен за 16. јун 2023. године, а извјештајни период о испуњавању обавеза из ССП-а које се односе на овај Одбор, обухвата период од претходног састанка 26. новембра 2020. године до дана извјештавања.

- Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу је, у својству републичког координатора процеса европских интеграција, искоординисало припрему и усаглашавање документа за дискусију за овај састанак. Такође, прибављени су и подаци о представницима надлежних републичких органа управе који ће извјештавати Европску комисију на овом састанку - закључују из Владе Српске.