latinica  ћирилица
25/05/2023 |  16:17 ⇒ 17:47 | Аутор: sputniknews.com

Историјски договор Јерменије и Азербејџана у Москви

Јерменија и Азербејџан договорили су међусобно признање територијалног интегритета, саопштио је премијер Јерменије Никола Пашињан на самиту Евроазијске економске уније у Москви.
Путин, Алијев и Пашињан (Фото: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL) -
Путин, Алијев и Пашињан (Фото: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL)

- На основу тога добро напредујемо ка регулисању међусобних односа - навео је Пашињан.

Истовремено је подсјетио на питање права и безбједности становника Нагорно Карабаха у оквиру међународног механизма.

- Надам се да ће ускоро бити успостављен нормалан, конструктиван дијалог између Бакуа и Степанакерта - истакао је Пашињан.

Са друге стране, предсједник Азербејџана Илхам Алијев рекао је да Баку нема територијалних претензија према Јерменији.

Он је истакао да земље сада имају могућност да постигну мировни споразум, с обзиром на то да је "Јерменија признала Карабах као дио Азербејџана".

Алијев је додао да постоје озбиљни предуслови за нормализацију односа на основу међусобног признавања територијалног интегритета.

Предсједник Русије Владимир Путин изразио је наду да ће током трилатералног састанка са Алијевом и Пашињаном успјети да анализирају све противрјечности.

- Надам се да ћемо успјети да се договоримо око онога што је сасвим очигледно у сфери интереса економског развоја како за Азербејџан, тако и за Јерменију, па и за цијели регион. Мислим да ћемо имати времена да у трилатералном формату детаљно разговарамо о свему томе - додао је Путин.

Данас ће руски предсједник одржати два билатерална састанка са Алијевом и Пашињаном након чега се очекује састанак у трилатералном формату.

Јереван и Баку су прошле године уз посредовање Русије, САД и Европске уније започели преговоре о будућем мировном споразуму.