latinica  ћирилица
25/05/2023 |  16:17 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Невесиње обиљежило крсну славу

Општина Невесиње обиљежила је крсну славу. То је уједно била и прилика за промоцију пројеката које су финансијски подржале Владе Српске и Србије. Средства су уложена у рјешавање акутних инфраструктурних пројеката. Нова финансијска помоћ од Владе Србије најављена је и за ову годину.
Невесиње: Свечана сједница - Фото: СРНА
Невесиње: Свечана сједницаФото: СРНА

У ошпштини Невесиње од прошлог Спасовдана па до данас, захваљујући средствима Владе Српски и Србије реализовани су бројни пројекти. Пречистач воде на језеру Алаговац, изградња водовода за села Лукавац, Бежђеђе, Биоград и Бињу, изградња канализационе мреже за око 100 домаћинстава невесињских села, изградња и адаптација улица и путева на територији ове општине.

Невесиње је и ове године укључено у пројекат финансијске помоћи од стране Владе Србије.

- Мислим да ће се радити о инфраструктурним пројектима углавном по селима али настојаћемо да подстицајима у привреди отворимо још један производни погон. Општина Невесиње захваљујући новцима из Србије стимулисала отварање текстилног погона који данас запошљава 138 жена у Невесињу - истакао је Миленко Авдалови, начелник.

Влада Србије у претходном периоду општини Невесиње помогла је са око шест милиона марака.

- Знамо добро шта је Херцеговина, шта је Невесиње, какве жртве су овдје и историјском временском периоду за нашу слободу за нашу историју па и вјерујућем народу који се данас окупиуо на Спасовдан да упутимо једну поруку и саборности и јединства да заједничком, националном политиком без обзира што живимо у различитим државама, да нам је Република Српска у срцу - навео је Адам Шукало, савјетник предсједника Србије за регионална питања.

Поводом обиљежавања Спасовдана - крсне славе Невесиња и Саборног храма Вазнесења Господњег, свету архијерејску литургију служио је епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије са свештенством епархије.

Након богослужења свечана литија прошла је улицама Невесиња, а на свечаној сједници Скупштине општине додјељена су признања и захвалнице.