latinica  ћирилица
25/05/2023 |  16:39 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Канцеларија за КиМ: Окупација никада није била трајно стање

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију саопштила је након што су данас нелегално изабрани градоначелници на сјеверу Покрајине положили заклетву да окупација никада у историји није била трајно стање па неће ни у те четири општине.
Канцеларија за КиМ (Фото: Канцеларија за КиМ) -
Канцеларија за КиМ (Фото: Канцеларија за КиМ)

Из Канцеларије су поручили да ће српски народ надживјети ову ситуацију, тако што ће наставити да се свим снагама бори за мир и поштовање међународног права, јединственији него икада.

Канцеларија сматра да је данашњим полагањем заклетве формализована приштинска окупација четири општине на сјеверу Косова и Метохије, што је акт силовања демократије и људских права.

У саопштењу се упозорава да је овај акт одговорност премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија, као великоалбанског идеолога и антисрпског шовинисте, али иде на душу и дијелу међународне заједнице, који је, руковођен кратковидим геополитичким интересима, ријешио да суспендује политичка права српског народа у покрајини.

Ванредни локални избори одржани су 23. априла у Сјеверној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, након што су Срби, почетком октобра прошле године, поднијели оставке на све функције због наметања Одлуке о пререгистрацији возила са српских на ознаке такозване Републике Косово.