latinica  ћирилица
25/05/2023 |  17:43 ⇒ 18:11 | Аутор: sputniknews.com

Патрушев: У Украјини против Русије ратује Америка

Сједињене Америчке Државе у Украјини ратују против Русије, користећи потенцијал НАТО-а, Европске уније и оружаних неонацистичких формација које су саме и створиле, изјавио је секретар Савјета за безбједност Русије Николај Патрушев.
Никола Петрушев (фото:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Никола Петрушев (фото:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Сви на Западу говоре да Русија и Украјина ратују једна против друге. Ништа слично томе. Ратују САД против Русије, и притом користе потенцијал НАТО-а, Европске уније, користе могућности оружаних формација Украјине, посебно неонациста које су, наглашавам, сами и створили-  рекао је Патрушев након међународног сусрета о безбједности одржаног у Подмосковљу, под окриљем Савјета за безбједност Русије.

Патрушев је, такође, истакао да САД мисле да могу да "изађу на крај с Русијом", како би се потом латиле Кине као друго центра вишеполарног свијета.

- Наравно, САД желе да ослабе Русију, али није само Русија центар вишеполарног свијета, него и Кина. Ако сматрају да могу да изађу на крај с Русијом, њихов сљедећи задатак, који је тешко рјешавати истовремено, јесте Кина. Оно што сада раде на граници Кине с Тајваном такође знамо. Све у свему, тешко је не сложити се са ставом Кине о Тајвану - рекао је Патрушев.