latinica  ћирилица
25/05/2023 |  17:50 ⇒ 19:44 | Аутор: sputniknews.com

Лукашенко: Почело пребацивање руског нуклеарног оружја у Бјелорусију

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко саопштио је да је почело пребацивање нестратешког нуклеарног оружја из Русије на територију Белорусије.
Александар Лукашенко (Фото: EPA/PAVEL BYRKIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL) -
Александар Лукашенко (Фото: EPA/PAVEL BYRKIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL)

- Предсједник Русије Владимир Путин ме је обавијестио да је потписао указ о нашим акцијама о распоређивању нуклеарног оружја у Белорусији. Дакле, ради се о конкретном документу. Донијета је одлука која је наставак онога што је усмено речено. Требало је у Бјелорусији припремити и мјеста складиштења и тако даље. Све смо то урадили, зато је већ почело пребацивање нуклеарне муниције - рекао је Лукашенко у Москви, пренијела је бјелоруска агенција Белта.

Процес се одвија у оквиру споразума са Русијом о распоређивању тактичког нуклеарног оружја у Бјелорусији.

На питање новинара да ли се нестратешко нуклеарно оружје већ налази у Белорусији, Лукашенко је одговорио да ће то питање разјаснити након повратка у републику.

Почетком године Москва и Минск су се договорили да у Бјелорусији распореде тактичко нуклеарно оружје.

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је да ће изградња складишта за поменуту врсту оружја на територији Бјелорусије бити завршена 1. јула.

Руски лидер је такође рекао да Русија неће прекршити међународне обавезе и да ће урадити исто што Америка чини већ деценијама, размјештајући своје тактичко нуклеарно оружје у Европи. Како је рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, реакција Запада неће утицати на планове Москве.

Министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да ће Москва задржати контролу над нестратешким нуклеарним оружјем које ће бити распоређено у Белорусији.