latinica  ћирилица
25/05/2023 |  18:15 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Јањић на вишедневном самиту Међународног транспортног форума

Замјеник министра комуникација и транспорта у Савјету министара Огњен Јањић, присуствује вишедневном самиту Међународног транспортног форума.
Јањић на вишедневном самиту Међународног транспортног форума - Фото: Уступљена фотографија
Јањић на вишедневном самиту Међународног транспортног форумаФото: Уступљена фотографија

Јањић је јуче присуствовао састанку на тему "Отпорни ланци опскрбе: припрема и опоравак од поремећаја у транспортним системима", на којем се разоварало о наученим лекцијама током кризе пандемије Ковид-19, увођења дигитализације у сектор транспорта, изазовима привлачења младих у сектору транспорта као и о другим битним темама.

- Јањић је данас присуствовао министарском округлом столу гдје се, између осталог, разговарало о приступању нових чланица ИТФ-у, развоја и утврђивања мултилатералних квота ЦЕМТ дозвола - саопштено је из Министарства комуникација и транспорта у СМ.

Током свог излагања, Јањић је истакао недовољан број дозвола за превоз терета са којим је суочена БиХ, што представља изазов за превознике и отежавајућу околност за проток робе.

У том погледу је исказао спремност да БиХ активно учествује у регионалним иницијативама и дијалогу са свим релевантним факторима како би се успоставила хармонизација и створили предуслови за повећање базне квоте дозвола.

- Уступање вишка ЦЕМТ дозвола са којима располазу земље ЕУ, земљама у потреби, би додатно подстакло трговину и ојачало регионалну економску интеграцију, те је у том погледу делегација БиХ замолила да се размотри и оваква опција - истиче се у саопштењу.

Осим званичних мултилатералних састанака, делегација БиХ одржала је низ састанака са представницима делегација других земаља гдје се разговарало о темама битним за сектор транспорта.

Посебно се истиче састанак са државним секретаром Хрватске Аленом Госпочићем, који је дао пуну подршку свим иницијативама  делегације из БиХ и изразио спремност подршке Хрватске у будућим напорима БиХ на путу ка чланству у ЕУ.