latinica  ћирилица
25/05/2023 |  18:30 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

У Мостару нападнути фудбалери из Бијељине - Срби забринути због безбједносне ситуације (ВИДЕО)

У Федерацији БиХ поново напади на Србе, и поново нападнути спортисти из Републике Српске. Овог пута у Мостару, на утакмици малог фудбала. Играли су Стари Град из Мостара и бијељински Радник.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

Три минута прије краја утакмице више лица са фантомкама на главама ушли су на трибине и напали представнике бијељинског клуба, који су носили обиљежја клуба са ћириличким натписом.

Двадесетак хулигана окружили су представнике бијељиснког клуба на трибинама и захтјевали од њих да скину мајице на којима су били исписани ћирилички натписи Радника. У клубу из Бијељине су шокирани - зар било чије обиљежје клуба може некоме да смета.

- Један од тих људи употријебио је сузавац а онда палицом почео да удара остале на трибини. Сазнали смо да су то навијачи Вележа и немају везе са овим мостарским клубом - рекао је представник КМФ Радник Бијељина Данијел Перић.

Немиле сцене Перић нам препричава и каже да четворица момака нису успјели да се извуку из гужве. Задобили су више удараца у предјелу главе и тијела.

- Тек након тога је полиција реаговала, покушала да спријечи даљи сукоб и онда су домаћи навијачи покашали да заштите те наше момке који су добили ударце - истиче Перић.

У мостарском клубу истичу да навијачи који су напали госте нису њихови и ограђују се од овог инцидента.

- Жао ми је што на то пријатељство падају овакве мрље , ја се надам да су они схватили да ми нисмо дио тога, стали смо у њихову заштиту, што наши навијачи што играчи на терену - додаје предсједник и тренер Футсал клуба "Мостар Стари Град" Мирсад Гверо.

У мостарској полицији кажу да су припадници МУП-а који су били ангажовани на обезбјеђењу догађаја реаговали, али су морали затражити помоћ специјалне јединице која је стационирана у близини дворане.

- Полицијскии службеници су препознали одређен број починитеља који су од раније познати полицији , али постоји и видео надзор тако да ћемо их све моћи препознати и процесуирати у складу са законом - каже потпарол МУП-а Људевит Марић.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић затражио је од надлежних полицијских и правосудних институција да спроведу истрагу и адекватно казне починиоце напада на екипу из Бијељине у Мостару, посебно јер постоји сумња да је напад био на националној основи.

- Предложићу да се пооштре закони по питању екстремизма на утакмицама односно да све изгреднике који покушђају да направе изгред да се драстично казне - наводи Нешић.

Српски представници у заједничким институцијама упозоравају да су учестали напади на Србе у Федерацији, неријетко и на спортским догађајима, плод мржње према цијелом српском народу.

- Узрок је та посијана и узгајања мржња према спрском народу који су проглашавни и таргетирани као једини одговорни за све невоље у региону - закључује делегат српског народа у Дому народа БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Подсјећамо да су прије неколико мјесеци у Брчком хулигани напали јунироску екипу овог бијељинског клуба.
Социлози упозоравају да су овакви све учесталији инциденти
на спортским догађајима - посљедица проблема "потиснутих идентитета&лсqуо;&лсqуо;.

- То су вам државни пројекти да се идентитети који су снажнији од идеологије и државе потисну , па је тако нпр. социјализам потиснуо национални идентитет стварајући наднационлне нације, у основи државне нације. А овај нови систем посткуминзма – идеологија глобализма укида све идентите . Дакле Политички лидери у посткомунизму потенцирају те идентите на погрешан начин - наводи социолог Драго Вуковић.

Због свега, забринути су Срби у Мостару.

Потпредсједник Градског вијећа Велибор Миливојевић упозорава на безбједносну ситуцију у Мостару, и подсјећа да су се за мање од мјесец дана догодила два озбиљна инцидента у којима су нападнути Срби. Подсјећа да Мостар претендује да буде истински мултиетнички и туристички град, а да посљедњи догађаји и уопште реторика у граду доказују да није ни једно, ни друго.