latinica  ћирилица
25/05/2023 |  18:34 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Правовременим дјеловањем противградне заштите спријечене штете у воћњацима

Нестабилне временске прилике свакодневно на провјеру стављају припаднике Противградне превентиве. Од почетка сезоне дејствовали су 12 пута.
Воћњак (Фото: EPA-EFE/FAROOQ KHAN/илустрација) -
Воћњак (Фото: EPA-EFE/FAROOQ KHAN/илустрација)

Јуче су употријебивши 135 противградних ракета одбранили комплетно подручје Српске од штета.

Потребу да се при сваком дејству увежу многи фактори од стријелаца на терену, преко контроле лета до оператера на радарском центру додатно су усложниле нестабилне временске прилике скоро на цијелом подручју Српске. Таква ситуација је била и јуче, када је дошло до нагле промјене времена.

- Почело је у раним поподневним часовима у Херцеговини, али послије смирења ситуације у херцеговини акценат је преузела бањалучко-приједорска регија и облачност је напредовала према поткозарју - каже метеоролог Противградне превентиве Републике Српске Никола Тодоровић.

А у Поткозарју на подручју Градишке, Лакташа и Козарске Дубице највећи плантажни воћни засади јако осјетљиви на градоносне падавине. Стрепње воћара овог дијела Српске, дан послије, ефикасног дејства претворили су се у похвале.

- Ту смо имали јако добру и ефикасну одбрану што значи да је противградна превентива значи дјеловала јако добро и мислим да није било оваквог дјеловања, брзог и ефикасног, да би имали јако велике штете - истиче предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић.

Улагање у модернизацију система који тренутно располаже са два савремена метеоролошка радара, три регионлана радарска центра и са 291 противградном станицом у 30 локалних заједница показали су се као пун погодак.

Систем је спреман да заштити и у екстремним времнским условима цијелу Републику Српску.

- Јуче је био најзахтјевнији дан у овогодишњој сезони противградне заштите јер је дејствовано на преко 30 градоносних процеса на читавом подручју РС од Херцеговине и Подриња до крајњег сјеверозапада Српске - наводи директор ЈП "Противградна превентива Републике Српске" Тихомир Дејановић.

Осим у ефикасност система проитивградне заштите, Влада значајна средства обезбјеђује воћарима који намјеравају подићи противградне мреже, као додатну заштиту. У текућој години Влада је већ за 12 корисника који су поднијели захтјев за субвенцију подизања противградних мрежа резервисала 169.000 марака из аграрног буџета.