latinica  ћирилица
25/05/2023 |  19:01 ⇒ 19:03 | Аутор: sputniknews.com

Лидери Евроазијске економске уније потписали 15 докумената: Циљ – продубљивање интеграције

Лидери земаља Евроазијске економске уније након самита у Москви потписали су 15 докумената чији је циљ продубљивање интеграције у различитим областима сарадње, саопштио је предсједник управног одбора Евроазијске економске комисије Михаил Мјасникович.
Лидери Евроазијске економске уније (Фото: ЕPA/DOSALIEV SULTAN/KYRGYZ PRESIDENT PRESS-SERVICE/HANDOUT) -
Лидери Евроазијске економске уније (Фото: ЕPA/DOSALIEV SULTAN/KYRGYZ PRESIDENT PRESS-SERVICE/HANDOUT)

- Потписано је 15 докумената чији је циљ продубљивање различитих области наше интеграције. Посебно бих желео да истакнем потписивање трећег великог протокола у споразуму о ЕЕУ, што указује на то да се ми у оквиру уније не заустављамо на основном споразуму из 2014. године, него да га ширимо новим правцима сарадње - казао је Мјасникович.

Како је подсјетио, у току су преговори о формирању зоне слободне трговине са Уједињеним Арапским Емиратима и Индонезијом, а приводе се крају и трговински преговори са Ираном и Египтом.

- То значи да се за пословање отварају огромне могућности које ће допринијети међусобној трговини - појаснио је Мјасникович.

Након сједнице Врховног евроазијског економског савета потписана је, између осталог, одлука о пружању финансијске помоћи приликом реализације заједничких пројеката сарадње у сферама индустрије и уредба о плановима либерализације за појединачне услужне секторе у оквиру Евроазијске економске уније.