latinica  ћирилица
25/05/2023 |  19:02 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

У Републици Српској постигнута рекордна покривеност увоза извозом (ВИДЕО)

Према макроекономским показатељима, у периоду јануар-април ове године у Републици Српској постигнута је рекордна покривеност увоза извозом.
Новац (фото: Централна банка) -
Новац (фото: Централна банка)

Плата је за 15,6 одсто виша у односу на исти период прошле године, а инфлација је смањена на 9 одсто.

Подаци су ово које је објавила Влада.

Стручњаци кажу да су ови показатељи, и поред свјетске кризе, очекивани, али сматрају да има простора за још напретка.

Упркос вишегодишњој голобалној кризи економија Републике Српске биљежи позитивне показатеље. Тако је у првом кварталу ове године забиљежена је рекордна покривеност увоза извозом од 82,2 одсто. Од земаља у окружењу таквим податком једино се Словенија може похвалити.

Стопа раста извоза у прва четири мјесеца износи више од два одсто, док је стопа увоза у опадању. Послодавци, али и економисти, очекују да ће се тај тренд наставити.

- То је резултат и рада нас као привреде али и добрих пореских услова које владају у Републици Српској и ми очекујемо да ће у будућем периоду се наставити такав тренд - рекао је Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

- Наша привреда је још увијек еластична и жилава да може да извози, што је нама најбитније. Ми морамо да извозимо, да своју новостворену вриједност материјалних роба валоризујемо на страном тржишту и стваримо нето добит - додао је Александар Љубоја, економиста.

Позитивне трендове требало би да осјете и грађани. Забиљежен је реалан раст просјечне плате.

- Важно је да се нагласи да је просјечна плата, која је данас 1.265 КМ и као таква је рекордна од кад се биљежи али да је она и реално виша за преко шест одсто у односу на исти период прошле године - навео је Дарко Милуновић, директор Републичког завоза за статистику.

И стопа инфлације је након дужег периода једноцифрена.

Аналитичари, ипак, кажу да нема мјеста опуштању те да ће стопу инфлације диктирати глобална кретања.

- Моја предвиђања су да ће инфлација бити опет двоцифрена, не као прошле године већ зато што ми нисмо у стању да се одбранимо од увозне инфлације - сматра Александар Љубоја,  економиста.

- Наравно да ми не можемо утицати на ту инфлацију, јер је инфлацију произвео свијет, што штампањем пара што ратовима - навео је Тривић.

Стручњаци упозоравају да би отежавајућу околност могла представљати знатно смањена производња у земљама западне Европе, којима Република Српска извози сировине и полупроизводе.