latinica  ћирилица
25/05/2023 |  19:53 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Гагкуев: Руско историјско друштво намјерава да развија сарадњу са Републиком Српском

У Москви ће 2. јуна представници Русије, БиХ и Србије учествовати на међународном округлом столу на тему "Политика истребљења нациста током Другог свјетског рата. Актуелна истраживања и проблеми очувања историјског памћења на постсовјетском и постјугословенском простору".
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Округли сто организује омладински клуб Руског историјског друштва заједно са Републичким центром за проучавање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Владе Републике Српске. Одржаће се у Дому Руског историјског друштва.

У међувремену, 20. маја, Руслан Гагкуев, вршилац дужности председника Управног одбора Руског историјског друштва, и Никита Гусев, академски секретар Института за славистику Руске академије наука, посетили су БиХ, гдје су се састали са ректором Универзитета у Источном Сарајеву Миланом Кулићем и декан Филозофског факултета Драга Мастиловићем.

Учествовали сз на свечаном отварању изложбе "Да се ​​не заборави. Злочини нациста и њихових саучесника над цивилним становништвом током Другог свјетског рата", пише Руска газета.

- Увјерен сам да ће ова изложба изазвати заслужено интересовање. Надамо се да ће овај пројекат постати једна од прекретница наше сарадње са историјском заједницом Републике Српске. Пред нама је много занимљивих пројеката, посебно из историје Другог свјетског рата, које ћемо заједничким снагама моћи да реализујемо - рекао је Гагкуев.

Милан Кулић је у интервјуу за РГ оцијенио изузетно значајним учешће универзитета из Републике Српске на конкурсима за додјелу грантова Руске Федерације за научноистраживачку дјелатност, као и у спровођењу заједничкиһ активности на очувању историјског памћења и сузбијању фалсификовања историје.

Он је изразио спремност за проширење сарадње са Русијом. Посебно је истакао чињеницу да је српски народ поносан на свој допринос у борби против највећег зла у историји човјечанства - фашизма.

Истовремено, по његовом мишљењу, "у контексту текућих покушаја ревизије резултата Другог свјетског рата, важно је фокусирати се на образовање млађих генерација, јачање њиховог разумјевања прошлости, значаја побједе над нацизмом, тежина жртава и сама борба за слободу, а такође стварају баријеру за препородну идеологију зла.