latinica  ћирилица
25/05/2023 |  20:22 ⇒ 20:22 | Аутор: СРНА

Одржано рочиште о одређивању притвора Скаки

Општинском суду у Сарајеву данас је одржано рочиште о одређивању притвора амбасадору БиХ у Катару Абдулаху Скаки, осумњиченом за злоупотребу положаја, кривотворење исправе и несавјестан рад у служби док је био градоначелник Сарајева, а рок за доношење коначне одлуке о притвору је до сутра у подне.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Тужилаштво Кантона Сарајево затражило је једномјесечни притвор, наводећи да постоји основана бојазан да би Скака могао да отпутује у Катар, гдје су му супруга и дјеца, или у Турску, гдје му је сестра.

Истакнуто је да, иако му је одузет дипломатски пасош, осумњичени има могућност кретања уз помоћ копија акредитива, а да би изручење било готово немогуће.

Одређивање притвора затражено је и због бојазни утицаја на свједоке, при чему је наведено да су, по налогу осумњиченог, маскирана лица већ плашила свједоке.

Скакин бранилац Сенка Ножица оцијенила је да не постоји основана сумња за почињење ниједног кривичног дјела за које се сумњичи њен брањеник и да не постоје разлози за одређивање притвора.

Абдулах Скака ухапшен је у уторак, 23. маја, у оквиру оперативно-тактичке акције "Визионар".

Скакином хапшењу претходила је вишемјесечна истрага Тужилаштва Кантона Сарајево и кантоналног Министарства унутрашњих послова, уз подршку финансијске полиције ФБиХ и МУП-а Републике Српске.