latinica  ћирилица
25/05/2023 |  22:05 ⇒ 22:07 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Русија остаје привржена трилатералним споразумима о Карабаху

Русија остаје привржена ставу о рјешавању ситуације у Нагорно-Карабаху у оквиру трилатералних споразума између Москве, Јеревана и Бакуа, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.
Владимир Путин (Фото: EPA/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Владимир Путин (Фото: EPA/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

- Знате наш став у трилатералном саопштењу у вези Лачинског коридора. Никада нисмо мијењали наш став по том питању, никада. Знате да смо се у разговорима са нашим јерменским пријатељима, као и са Азербејџаном, увијек придржавали и придржавамо се управо тог става – све треба да буде у складу са нашом трилатералном изјавом и наш став се овдје не мијења - рекао је Путин на састанку са премијером Јерменије Николом Пашињаном у Кремљу.

Пограничне и царинске службе Јерменије спремне су да обезбеијде нормалан прелаз свих транспортних средстава и возова, између осталог и преко територије Јерменије, рекао је он.

Пашињан је додао да Јерменија очекује да ће и Азербејџан бити отворен за превоз јерменског терета у Руску Федерацију и Иран на паритетној основи.

Истакао је да се нада и да ће азербејџанска жељезница бити отворена за јерменске возове преко Нахичевања (ексклава Азербејџана) и Азербејџанску Републику, на примјер у Руску Федерацију и у Исламску Републику Иран.

Закључио је да очекује да ће се ово питање ријешити на основу суверенитета и надлежности земаља.

Након билатералних разговора, услиједио је трилатерални састанак Путина са Пашињаном и предсједником Азербејџана Илхамом Алијевом који је трајао око 20 минута.

На почетку састанка Путин је рекао да се ситуација у вези Карабаха развија у правцу регулисања.

Како је истакао, вицепремијери Русије, Јерменије и Азербејџана састаће се за недјељу дана и разговараће о техничким питањима о Карабаху.