latinica  ћирилица
25/05/2023 |  22:50 ⇒ 22:52 | Аутор: sputniknews.com

Медведев описао сценарио за окончање сукоба у Украјини

Украјина ће као држава неизбјежно нестати, али то се може одвијати према различитим сценаријима, сматра замјеник шефа Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев.
Дмитриј Медведев (Фото: EPA/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / POOL) -
Дмитриј Медведев (Фото: EPA/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / POOL)

Медведев је на Телеграму описао неколико могућих сценарија како ће Украјина нестати као и колики је ризик од обнављања сукоба у Европи и свијету.

- То ће зависити од тога којим ће путем кренути процес распадања те умируће државе усљед изгубљеног војног сукоба. Постоје два пута – или пут релативно споре ерозије украјинске државности са постепеним губитком преосталих елемената државног суверенитета, или пут моменталног колапса уз истовремено поништавање свих знакова државности - рекао је Медведев.

У сваком случају, послије таквог колапса вјероватна су три сценарија, сматра он.

- Западне територије Украјине придружују се низу земаља Европске уније. Народ централних и неких других украјинских области у оквиру члана 1 Повеље УН одмах проглашавају самоопредјељење уласком у састав Русије. Њихов захтјев се уважава и сукоб се завршава са довољним гаранцијама да се неће наставити у дугорочној перспективи - написао је Медведев.

Како је додао, то је сценарио који је потребан Русији.

Други сценарио је да "Украјина нестане након завршетка специјалне војне операције у процесу њене подјеле између Русије и низа држава ЕУ".

- Формира се украјинска Влада у егзилу у некој европској земљи. Сукоб се завршава са разумним гаранцијама да се неће наставити у блиској будућности, али уз наставак терористичких активности украјинских нациста који ће бити расијани по државама ЕУ које ће добити територију западне Украјине. Ризик од обнављања сукоба или његове ескалације у свјетски рат у овом случају може се сматрати умјереним - казао је Медведев.

Како је додао, трећи сценарио је и прелазак западног дијела Украјине под контролу низа земаља ЕУ након распада земље и улазак преостале територије у НАТО.

По ријечима Медведева, у том случају оружани сукоб би ескалирао у трајни конфликт и постојала би опасност од трећег свјетског рата.