latinica  ћирилица
26/05/2023 |  08:53 ⇒ 10:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Потврђен пријатељски однос Русије и Путина према Републици Српској

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је, у интервјуу за РИА Новости, да је разговор са предсједником Русије Владимиром Путином био успјешан и изразио захвалност на подршци Руске Федерације Српској.
Додик-Путин (Фото: EPA-EFE/ALEXEY FILIPOV/SPUTNIK/KREMLIN) -
Додик-Путин (Фото: EPA-EFE/ALEXEY FILIPOV/SPUTNIK/KREMLIN)

- Разговор је био веома успјешан. Размијенили смо ставове о тренутној ситуацији у нашим односима, о регионалној и глобалној агенди. Још једном је потврђен пријатељски однос Владимира Владимировича Путина и Руске Федерације према Републици Српској. Потврдили смо да ми смо поуздани партнери и сви наши састанци су доказ о томе - рекао је Додик.

Он је додао да је веома захвалан на подршци коју Руска Федерација пружа Републици Српској, посебно на нивоу међународног права, као и да је Русија гарант имплементације Дејтонског споразума и услова који се морају испунити на нивоу Савјета безбједности УН.

Додик је навео да је предсједник Русије покушао да успостави дијалог са Западом на тему заједничке безбједности, али га нису послушали и наставили су да раде са Русијом, оно што су раније урадили са Југославијом.

- Предсједник Путин брине о својој држави и свом народу. Он је увијек био принципијелан када је раније покушавао да разговара са Западом и НАТО и успостави односе заједничке безбједности и политике. Међутим, они га нису послушали и наставили су да раде са Русијом оно што раније су радили са Југославијом - рекао је Додик.

Додик је рекао да Република Српска преговара са Руском Федерацијом о пројектима реконструкције термоелектрана и набавци опреме за рад у рудницима, а о овим питањима, додао је, могло би се разговарати већ у јуну, током посјете делегације Српске Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.