latinica  ћирилица
26/05/2023 |  09:05 ⇒ 09:34 | Аутор: СРНА

Рудари "Зенице" и даље у штрајку

Рудари Рудника мрког угља "Зеница" ни јутрос нису сишли у јаме и тако ће наставити док им се не исплати априлска плата и накнада за топли оброк, као и дио плате за март, односно новац за рате кредита који су им банке већ скинуле са њихових рачуна.
Рудник Зеница - Фото: РТРС
Рудник ЗеницаФото: РТРС

- Зенички рудари, који су јуче у другој смјени одбили сићи у своје јаме, производњу нису обновили ни јутрос у првој смјени - потврдио је предсједник Синдиката Рудника мрког угља "Зеница" Елведин Авдић.

Синдикат овог рудника отказао је за јуче најављени генерални штрајк, након четири дана једночасовног штрајка упозорења на почетку прве смјене, а због немогућности да испуни све законске услове за реализацију генералног штрајка. Рудари, међутим, нису били задовољни таквим рјешењем те су, упркос томе, одбили сићи у јаме, преносе федерални медији.

Авдић је истакао да се ништа није промијенило од јуче, те да радници долазе ради евиденције, али да неће бити обновљена производња.

Рудари су поручили управи да ни килограм руде неће изаћи из ових погона док им се не исплате плате.

Директор Рудника Менсур Хукић рекао је да су потребна барем два дана да се са рачуна предузећа скину све блокаде, чак и кад би сутра био обезбијеђен новац за исплату плата, за шта тренутно недостаје више од 1,4 милиона КМ.