latinica  ћирилица
26/05/2023 |  09:42 ⇒ 12:05 | Аутор: РТРС

Ентина за РТРС: Будућност дејтонске структуре БиХ - кључно питање по окончању украјинске кризе (ВИДЕО)

Професорка међународних односа из Москве Јекатарина Ентина рекла је у ексклузивној изјави за наш политички магазин Печат да је кључно питање за Републику Српску будућност дејтонске структуре БиХ у свјетлу промјена свјетског поретка након окончања сукоба у Украјини.
Јекатарина Ентина - Фото: РТРС
Јекатарина ЕнтинаФото: РТРС

- Сада је кључно питање рјешавање проблема мира на Балкана, питање БиХ, питање како сада иде са Дејтонским споразумом. Ми знамо да Запад, као један од кључних играча, води ка централизацији БиХ, што и субјективно и објектино не одговара интересима Срба - рекла је Ентина.

Она је истакла да, осим Русије, то разумију и Кина и дио арапског свијета и да ће то бити кључно питање по окончању украјинске кризе.

Када је ријеч о притисцима Запада на Републику Српску како би прекинула сарадњу са Русијом и увела санкције, Ентина је рекла да Српска има чврст став да се одупре притисцима и настави партнерске и братске односе са Руском Федерацијом.

- Нико није очекивао толико чврст став од стране Срба. Ништа се не мијења годинама по питању наших односа између Бањалуке и Москве, између Милорада Додика и Владимира Путина и то је добро. Када је ријеч о нашој агенди, она је стабилна, а то су питања, прије свега, политичке подршке - истакла је Ентина.