latinica  ћирилица
26/05/2023 |  10:18 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Додикова посјета Русији трасира пут Српске за будућност

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да је најважнији ефекат посјете предсједника Републике Српске Милорада Додика Русији то што трасира пут Републике Српске за будућност.
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Анђелковић је указао на то да се сада дефинишу нови свјетски односи и нова правила која ће важити у свијету, додајући да су Срби лоше пролазили у старим односима и у вријеме када су они били на снази, док је борба српског народа против њих често била дефанзивна и сводила се на то да се преживи до неког бољег сутра.

Према његовим ријечима, сада се први пут јавља нада да ће то боље сутра доћи у редефинисању међународних односа, гдје су кључни фактори Русија и Кина.

- Додик својом храбром политиком оријентације на Русију, која нема конкуренцију у Европи јер то нико не ради као он, отвара врата Републици Српској и Србији за будућност - навео је Анђелковић за Срну.

Он каже да Руси данас гледају ко се према њима истински пријатељски понаша, што гледају и Кинези посредно преко Руса, тако да ће ти који то раде у будућности имати шансу да много боље граде своје националне позиције.

- Ми са Западом евидентно нисмо ништа могли да постигнемо. Зато је сада важно опстати и развијати односе на начин који нам гарантује будућност - сматра Анђелковић.

Он је истакао да је Додик у Русији успио да продужи снабдијевање гасом, а прави и аранжман за изградњу новог гасовода, што је од огромног значаја, баш као и подршка коју Српска добија од Русије за одбрану Дејтона.

- Ипак, прије свега је важно трасирање пута у будућност. Ова посјета уистину је један од елемената у изградњи тог пута који се већ неко вријеме поставља и мислим да ће дати озбиљан резултат - закључио је Анђелковић.