latinica  ћирилица
26/05/2023 |  12:38 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Дани српства на Крфу: Промоција српске културе 27. маја

Дани српства на Крфу одржаће се сутра, 27. маја, гдје је планирана презентација српске гастрономије, ревијални фудбалски турнир, али и концерт тамбурашког оркестра.
Дани Српске на Крфу - Фото: РТРС
Дани Српске на КрфуФото: РТРС

Дани српства, конципирани су тако да подражавајући дане када су наши преци прије 107. година, послије албанске голготе и страдања, "дотакли острво спаса" и када је од 1916. до 1918. године, Крф био сједиште српске државе, краља, владе и парламента, дођу, поклоне се сјенима светих мученика и покажу или боље речено поднесу извјештај прецима, кроз духовне, културне, спортске и друге програме, да су генерација достојна таквих прадједова, која има пијетет према тим временима и која његује љубав према отаџбини и међусобна пријатељства са народом Крфа.

У оквиру обе манифестације, планирана је презентација српске гастрономије, ревијални фудбалски турнир на коме ће учествовати клубови: Црвена звезда, Борац-Бањалука и Керкира, затим представљање општине Стара Пазова, Музеја "Никола Тесла", показне вјештине српског витешког борења "Свибор", као и концерт тамбурашког оркестра Љубинка Лазића, вокално инструменталног састава "Света Србија" и гуслара Удружења "Право у жицу" из Ужица.

Сатрудништво у организацији и реализацији манифестације дали су Град Крф, општина Стара Пазова, општина Чајетина, Преставништво Републике Српске у Грчкој, ФК "Керкира", Филхармонија "Љападес" и Крфски фестивал хране и вина.