latinica  ћирилица
26/05/2023 |  14:03 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Радници НП "Сутјеска" траже формирање принудне управе (ВИДЕО)

Радници Националног парка "Сутјеска" данас су испред канцеларије ове јавне установе у Фочи поновили захтјеве о исплати заосталих примања уз још један захтјев за смјену руководства.
Радници НП "Сутјеска" - Фото: СРНА
Радници НП "Сутјеска"Фото: СРНА

Окупљањем у Фочи, испред канцеларије Националног парка, шетњом улицама када су застали испред зграде општине, 74. дан од ступања у генерални штрајк, радници су позвали на хитно рјешавање проблема.

Истакли су да су с породицама доведени на ивицу опстанка и указали на бројне неправилности и злоупотребе у руковођењу које су их довеле до тога да су постали вишемилионски губиташи.

На окупљање у Фочи и шетњу улицама одлучили су се, кажу, да би указали на тешку ситуацију која се све више продубљује. Неизвјесност због неисплаћених плата, неовјерене здравствене књижице, довели су у питање и опстанак читавих породица.

- Знају се и кривци за нашу ситуацију. Свакодневно долазе рачуни за струју воду, а немамо ни за рачуне ни рате кредита, не можемо се лијечити, ово је колапс - каже Петар Радовић, радник НП "Сутјеска".

Радници тврде и да се дуговања стварају и због тужби добављача и извођача радова. Тврде и да је било тужби за дуговања извођача радова, који никад нису обављали послове, него су то радили запослени у парку.

- Доведени смо у ситуацију да смо фактички покрадени и директори су то знали. Имамо преко милион марака правоснажних пресуда, аванса за шуму преко милион марака. Ниједну тужбу не можемо да добијемо. Не могу да вјерујем да ту нема умијешаних и из Националног парка. Сви знамо гдје је шта украдено, једноставно нико не реагује - каже радник Миланко Владичић.

Један од радничких захтјева је да се истражи пословање за посљедњих десет година. Захтијевају исплату фебруарске и мартовске плате.

- Упутили смо приједлог надлежним да се формира принудна управа из састава радника и министарства, без садашњег актуелног менаџмента - рекао је Драгомир Дракул, предсједник Штрајкачког одбора НП "Сутјеска".

Подсјећамо, Министарство за просторно уређење у уторак се огласило, наводећи да надлежне институције истражују пословање, како су радници и захтијевали, као и да је покренуто и питање смјене менаџмента. Из управе Националног парка се од почетка генералног штрајка нису оглашавали.

Уколико се не почне са рјешавањем проблема, Штрајкачки одбор најављује и блокаду магистралног пута према Требињу или одлазак пред зграду Владе у Бањалуку.