latinica  ћирилица
26/05/2023 |  14:59 ⇒ 15:07 | Аутор: sputniknews.com

Вучевић: Ситуација на КиМ драматична

Министар одбране Србија Милош Вучевић је потврдио да је предсједник Србије Александар Вучић потписао наредбу о подизању борбене готовости и додао да је ситуација на КиМ драматична.
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr) -
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr)

- Све оно на шта је предсједник Србије Александар Вучић упозоравао данима и недјељама да Приштина срља даље у ескалацију и спровођење терора над српском заједницом прије свега на сјеверу КиМ и скретао пажњу међународној заједници и посредницима у дијалогу између Приштине и Београда се, нажалост, показало тачним - рекао је Вучевић за ТВ Пинк.

Вучевић је истакао да је Војска Србије започела активности по наредби Вучића.

- Неко мора да разумије да оно што Аљбин Курти ради води нас ка црвеним линијама, води нас ка потпуном колапсу дијалога, води нас ка ескалацији на терену - рекао је Вучевић.

Вучевић је поручио да ће Министарство одбране, односно Војска Србије спровести наредбу предсједника Републике Србије и урадити оно што се очекује од Војске Србије бити тамо где је најтеже и бранити слободу и независност Републике Србије, слободу свих њених грађана, право на живот, право на имовину свих њених грађана.

Вучевић је поручио Србима на КиМ да, колико год је ситуација драматична и напета, максимално буду смирени, у смислу да не насједају на провокације, да не дозволе да се одигра сценарио гдје би они били приказани као неке криминалне групе или хулигани, јер је јасно да се проводи институционални терор на територији КиМ против српске заједнице.

- Хоће да спроведу до краја етничко чишћење прије свега те компактне српске заједнице на северу КИМ, да не уђемо у тај мод да смо ви вјечито криви и да истовремено на достојанствени начин бранимо права и слободе на КиМ - рекао је Вучевић.

Вучевић је прокоментарисао и да зато данашњи скуп испред Народне скупштине Србије мора да буде снажна порука јединства и да је доста подјела.