latinica  ћирилица
26/05/2023 |  15:54 ⇒ 16:54 | Аутор: СРНА

Кошарац-Сијарто: Подршка Мађарске БиХ по питању Трговске горе

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац разговарао је у Будимпешти са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом о унапређењу трговинских односа, као и о проблему Трговске горе у вези с чим је Мађарска исказала подршку БиХ.
Будимпешта - Кошарац - Сијарто - Фото: СРНА
Будимпешта - Кошарац - СијартоФото: СРНА

Кошарац је информисао Сијарта о отвореном питању које БиХ има са Хрватском због проблема Трговске горе гдје Хрватска намјерава да буде одлагалиште нуклеарног отпада из нуклеарне електране "Кршко".

- Цијенимо да је очување здравља људи на том локалитету 13 општина Републике Српске и ФБиХ. Радује ме исказана подршка Мађарске нама у БиХ у складу са ЕСПОО конвенцијом да заједно радимо на томе како би се промијенила политика Хрватске по питању да на самој граници са Републиком Српском, односно БиХ одлаже радиоактивни отпад који може бити штетаn - рекао је Кошарац Срни након састанка са Сијартом.

Кошарац и Сијарто контатовали су данас да двије земље немају отворених питања, да су добри билатерални односи, те да је неопходно радити да унапређењу трговинских односа, прије свега на повећању трговинске размјене.

Он је нагласио да је у 2022. годину у односу на 2021. годину преко 100 милиона евра повећана робна размјена Мађарске и БиХ што, навео је Кошарац, довољно говори о могућности и унапређењу тих односа.

- Разговарали смо о унапређењу трговинских односа и повећању трговинске размјене, повезивању одређених сектора како из Мађарске тако и БиХ. Прије свега сматрамо да постоји довољно елемената за развој обостране сарадње у области енергетике - изјавио је Кошарац.

Кошарац је нагласио да је било ријечи и о сарадњи у области туризма, као и у области пољопривреде.

- Дотакли смо се важних политичких питања са аспекта наше потребе да са земљама чланицама ЕУ отворено говоримо о политичкој димензији питања у самој БиХ са освртом на врло јасан став Републике Српске о досљедној примјени Дејтонског мировног споразума - рекао је Кошарац.

Он је рекао да је Дејтонски споразум оквир који је веома значајан за очување односа у самој БиХ.

- Република Српска је свој субјективитет унијела у Дејтонски споразум и да желимо да у потпуности имплементирамо мировни споразум и оквир који гарантује Српској њену потребу да на адекватан начин партиципира на заједничком нивоу - рекао је Кошарац.

Са Сијартом је договорено да у што скоријем времену заједнички комитети за трговинску сарадњу одрже састанак како би се на адекватан и ефикасан начин повезале пословне заједнице Републике Српске, ФБиХ и Мађарске, те тако заједнички учествовали у повећању спољнотрговинске размјене.

Као Србин из Републике Српске и БиХ, Кошарац се интересовао за српску заједницу у Мађарској и њено учешће у процесима одлучивања.

- Цијеним да је то елементарно право и обавеза да разговарамо о томе како наши људи живе. Радује ме чињеница да је јако организована српска заједница, која је вијековима овдје присутна и има капацитет и кредибилитет да његује и баштини нашу традицију и да је окупљена око Српске православне цркве - рекао је Кошарац.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара изразио је задовољство што српска заједница у Мађарској има могућност дјеловања кроз Парламент.

- То је озбиља полуга остваривања интереса нашег народа у Мађарској. Посебно ме радује висок степен сарадње са мађарским властима. То довољно говори о томе да то може бити модел да такав заговарамо и у неким другим заједницама и другим државама у окружењу - рекао је Кошарац.

Он је додао да је фасциниран љубављу коју српска заједница у Мађарској гаји према Републици Српској.

- Радује ме разумијевање за наше проблеме у БиХ и да наш народ у Мађарској зна да вреднује вриједности Републике Српске, њених институција, политичког руководства и у том смислу можемо бити задовољни што имамо добру сарадњу Српске, Србије и Мађарске коју треба да његујемо и унапређујемо - додао је Кошарац.