latinica  ћирилица
26/05/2023 |  18:38 ⇒ 22:03 | Аутор: РТРС

У Београду скуп "Србија наде": Масован одзив грађана показао јединство у тешким тренуцима (ФОТО/ВИДЕО)

У Београду је одржан велики митинг под слоганом "Србија наде". Бројни грађани дошли су на митинг који је организован на позив предсједника Србије. Из Београда су послате поруке да је неопходно српско јединство, да Срби неће дати Косово и Метохију, нити дозволити прогон Срба са Космета, нити ће дозволити насиље у Србији.
Београд скуп "Србија наде" - Фото: РТРС
Београд скуп "Србија наде"Фото: РТРС

Скупу у Београду уз предсједника Републике Српске Милорада Додика, присуствовали су и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и српски члан и предсједавајућа Предсједништва Жељка Цвијановић.

Београд скуп "Србија наде" (Фото: РТРС)

Погледајте преглед скупа "Србија наде":

20.26 - Само снажна и јака Србија може да изађе на крај са проблемима рекао је на скупу "Србија наде" предсједник Србије Александар Вучић.

Истакао је да су јединство и заједништво потребнији него икада.

- Желио сам да говорим на другачији начин, а имам и неколико вијести. Данас видимо да су представници Квинте ћутали, на ове догађаје на сјеверу Космета. Не могу да опишем поштовање које осјећам због ваше истрајаности да будете овдје - истакао је Вучић.

Алесандар Вучић (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Вучић је рекао да су приштинске власти, као да су намјерно чекали да велики број мушкараца дође вечерас у Београд, да нападну да заузму зграде општине у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, док су земље Квинте ћутале.

20.13 - Вучићев говор почео минутом ћутања за све страдале у два масакра

Предсједник Србије Александар Вучић на почетку обраћања замолио је све окупљене да спусте транспаренте и заставе.

- Прије било какве ријечи, а спремао сам се за данас, данас као и свих претходних дана мора да буде ћутање за сву нашу децу страдалу у школи "Владислав Рибникар", за њиховог чувара Драгана, за сву нашу дјецу из Дубоне и Орашја, за сваки живот који је силом одузет и зато вас све молим да погнемо главе и минутом ћутања одамо пошту свим страдалима у ова два маскара - поручио је Вучић.

Србија наде (Фото: TANJUG/ STR/ bg)

20.12 -  Типсаревић: Идемо напријед и постајемо бољи сви заједно

Прослављени српски тенисер Јанко Типсаревић је рекао да је имао привилегију да пропутује цијели свијет, и да му је спорт пружио много, али и одузео доста.

- Не мислим на сате тренирања, већ на време ван куће и домовине. Могли смо да бирамо, али смо изабрали Србију, земљу гдје ћемо подизати нашу дјецу - казао је Типсаревић.

20.11 - Сабина Шебо Јуковић: Србија успјеха је нешто чему треба да тежимо

Сабина Шебо Јуковић, која се вратила у Србију из Холандијe, каже да раније није видјела никакву перспективу у нашој земљи.

- Провели смо 17 година у Холандији, у којој смо живот изградили и били самостални у нашим пословима. Доласком на одмор дали смо дјеци шансу да виде да се у земљи нешто мијења и да напредује. И онда смо размишљали о будућности, ми смо вијдели у овој земљи трачак свјетлости, која нам је дала наду да можемо овде нормално живејт - навела је Сабина Шебо Јуковић.

Београд скуп "Србија наде" (Фото: TANJUG/ STR)

20.03 - Срби и Мађари постали су братски народи, а то можемо да захвалимо предсједнику Србије Александру Вучићу, рекао је Петер Сијарто, мађарски министар спољних послова.

Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

- Захвални смо како се Србија односи према мађарској националној мањини - рекао је Сијарто на скупу "Србија наде" који се одржава у Београду.

20.00 - Ми смо један народ који хоће да живи у миру и неће дозволити да нас поново увуку у сукобе, данас смо са нашом браћом и сестрама на КиМ и посвећени Србији коју предводи Александар Вучић, рекао је на скупу "Србија наде" предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- Србија и српски народ данас тугује за страдањем дјеце - рекао је Додик.

Додик истакао да је дошао на скуп да подржи Србију.

Милорад Додик (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

19.56 - Кнежевић: Волим ову непокорну Србију зато што је своја и самостална

Милан Кнежевић, један од лидера коалиције "За будућност Црне Горе", поручио је да жели да пренесе свима поздраве из братске Црне Горе.

Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

- Мада више нисам сигуран да се она тако зове, већ да су јој дали име Амбасадористан. Нажалост, јуначком Црном Гором, сада управљају амбасадори и амбасадорке, јер смо им припали у део када је прочитан тестамент покојног Пантелије Топаловића. И као у сваком Амбасадористану су нам поручили амбасадори да нема потребе да носимо своје главе и да мислимо њима, јер ће они то чинити уместо нас. И довољно је када они оду на спавање, да сви угасимо светла, а када устану да приставимо џезву - рекао је Кнежевић.

19.48 - Дачић: Ово је васпитана Србија која мисли на трагедију коју смо сви преживјели

- Ово је васпитана Србија, која је рекла да мисли на трагедију коју смо сви преживјели и жели да нам се то више никада не понови, братски да кренемо напријед - рекао је министар спољних послова Србија Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

19.34 - Ристовски: Није само Београд Србија

Грађанима се обратио и глумац Лазар Ристовски, који је рекао да није само Београд Србија.

Указао је да другачије мишљење не значи сукоб, него дијалог.

- Зато сада, када смо јачи, први пружимо руку помирења. Чујем да се сутра неће блокирати Газела. Зар то није добра вијест? Ето, рука помирења са друге стране је пружена. Укидају се ријалитији. И то је помак, то су добри вјесници за Србију. Будимо паметни, немојте да проливамо братску крв, довољно смо крварили - рекао је Ристовски.

Лазар Ристовски (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg)

19.29 - Мина Мијаиловић: Наша дјеца су мотив да побиједимо сваки животни изазов

Прва се окупљенима на скупу "Србија наде" обратила Мина Мијаиловић, мајка дјетета са ретком болешћу.

Мина Мијаиловић је рекла да су институције помогле да оствари права за своје дијете.

- Сваки наш уложени труд, првенствено нас као родитеља, води нас ка успеху. Ако желимо да идемо напријед, морамо да верујемо у себе, нашу децу и нашу Србију. Да будемо уједињени за њихову будућност. Поносна сам што данас шаљемо слику заједништва, слоге и подршке. Наша дјеца су наш мотив да порушимо све статитстике и побиједимо сваки животни изазов. Нисмо сами, Србија је уз нас - поручила је Мијаиловићева.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

19.15 - Интонирањем химне почео скуп

Интонирањем химне "Боже правде" почео је скуп "Србија наде" испред Скупштине Србије.

Београд скуп "Србија наде" (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Београд скуп "Србија наде" (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Београд скуп "Србија наде" (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Предсједник Србије Александар Вучић позвао је све грађане Србије на, како је навео, скуп за будућност који ће показати јединство земље у тешким тренуцима.

Поред грађана из цијеле Србије, у Београд су дошли и Срби из Републике Српске и Сјеверне Македоније.